Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Absurd lagstiftning skapar sjöfyllerister

/

Replik på nyhetsartikeln: "Få riskerar åka fast för sjöfylleri – efterlyser polisbåt", ST 3 augusti.

Annons

I måndagens tidning var det stora artiklar om polisens jakt på dem som kör båt "fulla" – efter den olycksaliga lagskärpningen som alliansen och rödgröna gjorde till 2010.

Inget annat land har sådan gräns för (de flesta) fritidsbåtar. 0,2 promille (=en folköl) inskränker rörelsefriheten där man inte kan gå, cykla, ta buss eller taxi. Att man blir kriminaliserad i fall man på midsommarafton kör hem båten efter ett glas rosévin är skandal. Inga remissinstanser var för lagen. Den här gränsen har ingenting att göra med svåra båtolyckor. Det är större svängrum på sjön (och inte minst för segelbåtar lägre fart) än på land. Redan för bilar är vår 0,2-gräns internationellt låg (de flesta länder har 0,5). Det är ändå accepterat bland svenskarna - åtminstone så länge det inte börjat överföras till andra sektorer. Som antyds i en förklaringsruta till artikeln kan också mer eller mindre alla riskera att åka fast om de ger något råd om hur båten ska framföras eller hjälper till med annat. Och det har hänt!

När det gäller skärpningar av trafiknykterhetsregler brukar i Sverige uppslutningen vara nästan total. Men nu, ifråga om sjöfyllerilagen; har protesterna varit ovanligt många. Man tvingas lägga båten bredvid sjöpolisen och böja sig över relingen så att de kan kolla om man möjligen tagit en öl – förnedrande! Dessutom tycks opinionen mot vara större ju närmare problemet man är.

Polisen talar dessutom om "mörkertal". Ja, skapar man lagar till absurda nivåer kan det bli följden och/eller att många tappar intresset för sjöturismen i svenska vatten. Och det har hänt.

Vi krävde inför Europavalet ifjol att EU inte stiftar onödiga lagar och även ta bort felaktiga lagar. Ett utomordentligt krav.

Men varför ska det gälla bara på EU-nivå? Behovet är minst lika stort här hemma.

Artikeln är svassig mot denna förbuds- och kontrollindustri. Svenska journalister talar om att ifrågasätta och kritiskt granska makten. Men då borde de inte vara så underdåniga när de rapporterar om alla världsunika förbudslagar som svenska myndigheter och politiker instiftar.

I tider när kulor visslar, granater och bomber briserar i Malmö och andra problemområden har svenska politiker från alliansen och rödgröna tillsammans bestämt att svensk polis (som enda land i världen) ska jaga en pilsner på sjön. Det borde politiskt korrekta svenska journalister ifrågasätta lite mer. Intresserade kan jag välkomna till den öppna FB-gruppen Sjöfyllerilagen samt gå in på www.båtfolket.se.

Ulf Parde

Svar direkt:

De artiklar du efterlyser har skrivits tidigare och lär skrivas igen. Denna artikel syftade till att visa att polisen inte har resurser att följa upp de lagar som faktiskt finns.

Anders Ingvarsson,

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons