Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera för framtiden – gräv ner järnvägen

/
  • ”Varför inte en gång för alla bygga ner järnvägsrälsen och i samband med det även ge Sundsvall en tunnelbana?” skriver ­Joakim Forsberg.

Annons

I början av 1950-talet kläcktes idén om att bygga en bro över Sundsvallsfjärden. Det dröjde dock ända fram till 2001, innan Sundsvalls kommun tillsammans med länsstyrelsen i Västernorrland och Vägverket nådde ett gemensamt beslut. Nu i november 2014 är det äntligen dags för den storartade invigningen. Bron som blir Sveriges längsta motorvägsbro, är tänkt vara lösningen på både tidigare trafik- och miljöproblem. Olyckorna ska minskas, trafiken delvis omledas ifrån de centrala delarna utav staden och miljön - med stadsluften som främsta fokus - bli betydligt bättre.

Nu har det dock framkommit att luften i Sundsvall, redan är så pass smutsig och dålig, att bron tyvärr kommer på plats på tok för sent. Visst kommer det att bli en skillnad. Men varför inte ta allting ännu ett steg längre? Ekonomin i kommunen må vara under all kritik. Tillåt mig dock att leka lite med tanken. Rätt rejält, faktiskt.

I ett försök att förbättra stadsluften ännu mer, i samma veva som man främjar tillgängligheten och framtiden – varför inte en gång för alla bygga ner järnvägsrälsen och i samband med det, även ge Sundsvall en tunnelbana? På så vis skulle vi dels få bort alla tåg som dagligen susar förbi längsmed gatorna och även tillför alla dessa nedfällningar av bommar (drygt 100 stycken per dygn), men också kunna skära ner på antalet busslinjer och i stället exempelvis kunna erbjuda folk att ta tunnelbana ifrån Navet ut till alltjämt växande Birsta på några ynka minuter.

Fantasitänk – absolut. Omöjligt? Knappast. Sen är väl frågan ifall Sundsvall ens behöver en tunnelbana. Med tanke på hur liten stad det faktiskt är. Men ska man samtidigt vara Norrlands huvudstad, så gäller det att kunna sticka ut huvudet. En stad utan nytänk och utveckling, är i mina ögon inte en stad i framkant. Även om det finns mycket annat som också behöver sin beskärda del av kärlek och pengar. För att bara nämna skola och omsorg, som två av dessa. Men, för att kunna få en blomma att växa, krävs att man sår ett frö.

En tunnelbana med tillhörande tunnelbanesystem är inget man smäller upp över en natt. Men precis som att det tog över 50 år ifrån tanke till verkställande gällande Sundsvallsbron, så kan även detta vara något att sätta i åtanke. För om man gör det och ser möjligheterna, så är dom nästan oändliga. Tänk att få bort så mycket trafik som möjligt i centrala Sundsvall, kunna få mer plats och yta för bostäder, grönområden och samtidigt kan företag enklare etablera sig och Sundsvall som stad kan växa sig betydligt större.

Nu får ni dock gärna sticka ett hål i min lilla drömbubbla. Men det är viktigt att ha en vision. Även om det i detta fall, mer handlar om att vara realistisk. Det är dock kul att leka med tanken. Sundsvall är en utav Sveriges absolut vackraste städer. Låt den inte stanna och förmultna i tiden. Se istället möjligheterna, våga tänka storartat och inse att allt går – bara man vill. För är det något Sundsvall år 2014 saknar, så är det en visionär. Någon som står på sig och tror på sin idé. Finns hen?

"Sikta mot stjärnorna, och du når trädtopparna. Sikta mot trädtopparna, och du stannar på marken."

Joakim Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons