Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera för total nedrustning av kärnvapen

/

Annons

Kärnvapen är ett massförstörelsevapen med förödande verkan. I dag finns tillräckligt många för att utplåna hela mänskligheten. Det är situationen 44 år efter att avtalet om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen trädde i kraft (NPT) som betyder Non Proliferation Treaty, Icke-spridnings avtalet.

År 1970 fanns fem kärnvapenstater och i dag finns nio. Antalet kärnvapen har minskat men de som finns är mer effektiva och det finns inga tecken på att kärnvapenstaterna avser att göra sig av med dem tvärtom satsar de enorma belopp på modernisering.

Nato har en kärnvapenstrategi som innebär att medlemsländernas säkerhet ska garanteras av en mix av kärnvapen och konventionella vapen. I Europa finns cirka 200 amerikanska taktiska kärnvapen utplacerade i Natoländerna Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland.

I dag finns kärnvapenfria zoner som omfattar mer än hälften av jordens landyta – varav 99 procent på södra halvklotet. Antarktis har ett sådant avtal om förbud mot kärnvapen. Det borde finnas ett liknande avtal för Arktis inte minst med det intresse som nu finns för området när det gäller energitillgångar som kan utnyttjas då isen smälter.

Sverige verkade tidigare aktivt i FN för kärnvapennedrustning. Men under senare år ställer sig Sverige bakom kärnvapenstaternas strategi om stegvis nedrustning utan krav på eliminering och har dessutom varit mycket passiv vad gäller det nya initiativet om de humanitära effekterna av kärnvapenanvändning.

Vi vill att den nya regeringen i höst – oavsett vilken sida som vinner – aktivt ska agera för en total kärnvapennedrustning. Det gäller inte minst i FN och under den uppföljningskonferens av NPT-avtalet som kommer att äga rum i New York nästa år. Sveriges prioritering av konferensen i Wien i december i år om kärnvapenförbud blir en viktig test för regeringens engagemang.

Vi kräver att regeringen aktivt tar ställning mot kärnvapen genom att:

 Ta avstånd från Natos kärnvapenstrategi.

 Verka för att Nato tar bort de taktiska kärnvapen som placerats i Europa.

 Ta ställning mot modernisering av kärnvapen.

 Verka för att Arktiska rådet beslutar om ett kärnvapenfritt Arktis.

 Delta i den process som avser de humanitära effekterna av kärnvapen.

 Kräva att alla kärnvapen tas ur den omedelbara beredskap som gör hela mänskligheten till gisslan.

Måna Wibron

Vice ordförande Folkkampanjen Sundsvall och suppleant i riksstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons