Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens dåliga affärer

/

Annons

En stor del av Alliansens företrädare vill hävda att staten inte kan sköta företag, vilket de använt som förevändning att sälja: Assi Domän Cartong bolag, Vasakronan, Nordea, OMX, SBAB, TeliaSonera, Vin & Sprit. Visst gav försäljningen av dessa företag ett sekundärt tillskott till statskassan. Det märkliga med Alliansens filosofi är att när de sålt statliga företag så har Alliansen sålt just de statliga företag som staten lyckats sköta väl och fått redbar avkastning till statskassan av.

När en del försvarar att staten inte bör äga företag så refererar en del till Per Albins uttalande, vilket gick ut på att den socialdemokratiska regeringen, han ledde skulle samarbeta med privata intressen inom näringslivet, vilket är en sund tanke. Men att Per Albin hävdat att statliga välskötta företag bör säljas, har då jag aldrig hört Per Albin önskat göra.

Nu är pengarna slut som staten fått vid försäljningarna, och inga pengar kommer fortsättningsvis in till statskassan, från dessa företags årliga avkastningar. Det skulle vara av stort intresse att få reda på varifrån Alliansen tänkt sig att få in pengar till statskassan, som kompenserar den tidigare årlig avkastningen från de tidigare statligt ägda före­tagen. Därtill köpte Allians­regeringen via deras representant Maud Olofsson Nuon, som är ett företag som har synnerligen dåliga förutsättningar att ge till­baka insatt kapital i den affären. Trots det så hävdar Alliansen att de är skickliga på att sköta statens ekonomi, vilket är en bluff som jag inte förstår att en del går på.

Jag vill i stället för att påstå att staten inte kan sköta företag tillstå att Alliansen inte bör ha en position där de har makt över statens affärer.

Resultatet av Alliansens statliga företagspolitik kan i framtiden inte bli något annat än skattehöjningar om vi skall överhuvudtaget ha någon välfärd och ett i övrigt fungerande samhällssystem i vårt land. Med det så vill jag inte påstå att en sosseregering inte gör några fel. Det är bara så att vi människor har fel och brister oavsett i vilka organisationer vi verkar i. Det är oppositionens roll att på­visa, oavsett vem som regerar.

Det går inte att i förlängningen inte att såga ned det hus man bor i för att få bränsle, till att värma sig med, och sedan försvara det som Anders Borg gjorde.

Det märkliga med Alliansens filosofi är att när de sålt statliga företag så har Alliansen sålt just de statliga företag som staten lyckats sköta väl och fått redbar avkastning till statskassan av.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons