Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kombinatörer

/
  • Mycket pekar på att fler blir så kallade kombinatörer, det vill säga att personer kombinerar anställning med att vara egen företagare, menar skribenterna (personen på bilden har inget direkt samband med artikeln).

Annons

Det finns i dagsläget mycket diskussioner kring att kombinera anställning med eget företagande.

Om vi går mot att fler blir så kallade kombinatörer, det vill säga att de kombinerar anställning med att vara egen företagare är en mycket intressant och relevant fråga. Redan år 2008 så kom IFAU-rapporten Dynamiken bland företagare, anställda och kombinatörer. I denna rapport så påpekas det redan i inledningen att det tyvärr saknas forskning om hur, varför, och under vilka förutsättningar som olika individer väljer att arbeta som kombinatörer. Den tidigare forskningen kring karriärutveckling och mobilitet på arbetsmarknaden, men även forskningen kring företagande har kommit att undersöka varför människor självmant väljer att ofta byta sysselsättning från arbete till företagande eller tvärtom. Däremot så visar det sig saknas forskning om de individer som systematiskt väljer att kombinera arbete med eget företagande, så kallade kombinatörer.

Tillväxtverket har kommit att intressera sig för frågan om kombinatörer, och det har medfört att de tagit fram rapporten förenkla för kombinatörer på landsbygden. En kombinatör på landsbygden kan handla om en företagare som samtidigt driver djuruppfödning, har gårdsbutik, men även en restaurang. En sak som lyfts fram i denna rapport är att det måste finnas tydlig och lättillgänglig information för kombinatörerna. Lika viktigt är det att ha kombinatörerna verklighet i fokus.

Forskare i Nationalekonomi som tittat lite närmare på det här med kombinatörer resonerar som så att många som arbetar tjänar mer än motsvarande företagare, men samtidigt visar det sig att många företagare uppskattar sin arbetstillfredsställelse högre. Därför påpekar en del av dessa nationalekonomer att kombinatörskap kanske handlar om att kunna förena social trygghet som ett vanligt jobb innebär, och att samtidigt kunna få möjlighet att bestämma över sitt eget arbete i rollen som företagare.

En annan intressant förklaring som nationalekonomisk forskning pekar på är att ett kombinatörskap skulle kunna öka flexibiliteten och göra dessa personer mer attraktiva på arbetsmarknaden, då de har mer än en sysselsättning samtidigt. Hur kommer det sig då att vi ser en framväxt av alltfler kombinatörer? Jo, enligt både ekonomisk teori och managementteori så kan det bero på att individen till en början vill testa sin affärsidé utan att behöva riskera sin anställningstrygghet och karriär. Ett antal sociologiska forskare har också intresserat sig för fenomenet kombinatörer och då har diskussionerna handlat om i första hand om det här kan leda till nya karriärvägar eller karriärer utan gränser.

I framtiden kan det mycket väl bli så att fler kombinerar företagande med att vara anställd. Detta därför att det har visat sig vara mycket svårt att få ett nytt företag att bära sig ekonomiskt under de första åren. Då blir det ju en trygghet för den enskilda företagaren att ha en anställning vid sidan om.

Mikael Drakenberg

Statsvetare, Juridikstudent

Nina Jansdotter

Beteendevetare, författare och karriärcoach

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons