Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alnö eller Alnön – borde rättas till

/

Annons

Replik på "Alnö eller Alnön – förvirringen kvarstår", ST 30 juli.

Tack Bo Dernebo! Jag delar, som du konstaterat i din insändare, helt dina ord att ön heter Alnön. Men så finns ett märkligt begrepp ”Alnö” som jag inte kan förklara. Någon tätort Alnö finns ju inte. Däremot har dåvarande Postverket en gång bestämt att postorten ska vara Alnö, men bara på en del av ön. Det fanns en gång ett postkontor i Ankarsvik och samtidigt ett i Alnövi, som är tätortens riktiga namn. Antagligen blev postorten Alnö eftersom man inte kunde täcka hela ön med namnet Alnön då Ankarsvik ligger ju på ön.

Nu när båda kontoren är nedlagda skulle nuvarande PostNord utan vidare kunna ändra postorten till Alnön analogt med t. ex. Frösön och Ulvön. Då kunde bland annat Trafikverket slippa blanda samman begreppen.

Så refererar du till ordet Alnö i till exempel sammansättningar som Alnö socken, Alnö församling, Alnö kyrka och refererar till Ortnamnsarkivet. Ja det är ju helt korrekt. Som jag tidigare framfört i olika insändare så är det en förkortad genitivform. I stället för att säga Alnöns kyrka så låter man ”ns” falla bort. Det blir lättare att uttala och överensstämmer med genitivformen för Umeå kyrka, Timrå kyrka där ”s” fallit bort. Men att göra som till exempel Alnöföretagarna i sin nya skrift ”Gilla Alnö” (Alnön!?) på omslaget hänvisa till en artikel med texten ”Alnös själ” när man väl menar ”Alnöns själ” är märkligt. Enda artikeln i den skriften som behandlar ordet Alnön rätt är den som skrivits av Norrskog.

Vi är på väg i Sverige att göra liknande förändringar av andra orters genitivform där det bara är en eller två konsonanter efter en vokal. Man säger numera ofta Kristiansta Bois i stället för Kristianstads Bois.

Det finns alltså ingen vare sig ö eller ort, som heter Alnö.

Kontentan av vårt resonemang för att slippa förvirring borde vara att PostNord snarast ändrade postorten till Alnön. Då skulle nog även Trafikverket förstå vad ön heter.

Gerhard Cederberg

Redaktionell fotnot: Denna text publiceras endast på st.nu

Läs också: Alnö byter namn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons