Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra lagen om ­offentlig upphandling

/
  • Insändarskribenten menar att missförhållandena för de som arbetat med Sundsvallsbron har varit många. Genom en ändring i lagen vill de få bukt med liknande problem i framtiden.

Annons

Den ståtliga högbron över Sundsvallsfjärden står klar att tas i bruk. Bron är ett bestående projekt som skapades för bättre miljö och för att göra det bekvämt för alla resenärer som ska passera Sundsvall.

För dem som har byggt bron har det dock inte alltid fungerat som det borde. Den svenska modellen har delvis satts ur spel.

Missförhållandena för de som arbetat på bron har varit många. Varken beställaren, Trafikverket, eller arbets­givarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) har tagit sitt ansvar. BI tycker att det är helt i sin ordning att deras medlems­företag använder under­entreprenörer utan svenska kollektivavtal.

Istället väljer de att uppträda som ”försvars­advokater likt strutsar med ögonbindel och tummar i öronen” när Byggnads­arbetare-förbundet för upp frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden.

Byggnads Mellannorrland ser med tillförsikt att den Socialdemokratiskt ledda regeringen genomför en historisk satsning på ­infrastrukturen för att säkra arbetspendlingen och företagens behov av fungerande godsstråk.

522 miljarder kronor ska satsas under perioden 20142025. Av de 522 miljarderna går 241 miljarder kronor till drift och underhåll, varav 155 miljarder kronor till väg och 86 miljarder kronor till järnväg. 281 miljarder kronor satsas för att utveckla infrastrukturen. Drygt 150 investeringsprojekt i hela landet pekas ut i den nationella transportplanen. Detta ser Byggnads Mellannorrlands medlemmar som positivt och riktigt.

Det som oroar oss är ­däremot utvecklingen på arbetsmarknaden för dem som ska bygga dessa infrastrukturprojekt. Utvecklingen tenderar att underminera den svenska ­modellen. Här har regering och riksdag ett mycket stort ansvar. Det kan inte enbart vara fackets uppgift att värna och utveckla den svenska modellen, utan måste ligga i allas intresse. Regering och riksdag har även ett ansvar att stoppa den ensidigt negativa karusellen av missförhållanden i jakten på lägsta pris som avgörande faktor när det gäller offentliga upphandlingar.

Därför vill Byggnads Mellan­norrland nu se konkreta förslag till riksdagsbeslut från den Social­demokratiskt ledda regeringen. Att stärka och ­utveckla den svenska mo­dellen och på förändrad tillämpning och vid behov ändrade regler vid offentliga upphandlingar.

Vi vill se Sveriges riksdag aktivt ta ställning för den svenska modellen. Krav på Svenska kollektivavtal och för nödvändiga förändringar i lagen om offentlig upphandling. Vi vill se ordning och reda på Svensk arbetsmarknad. Så bygger vi ett bättre och starkare Sverige.

Byggnads Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons