Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad livsstil ger hopp för strokedrabbade

Annons

Replik på "Fler människoliv kan räddas", ST den 26 oktober.

Jag vill här kort beskriva min anamnes (sjukdomshistoria) sedan juni 2013, då jag drabbades av en stroke.

Det var en verklig varningssignal för mig. Under de följande tio månaderna plågades jag av starka smärtor i stora delar av kroppen, åt apotekspreparat mot hypertoni, blodförtunnande, starkt smärtlindrande och lugnande mediciner och hade även stark yrsel.

Med stark vilja och mobilisering av mina krafter, motivationshöjande egen terapi i form av stavgång (minst fem kilometer dagligen), gymnastik, simning, sund kost (laktovegetarisk), betydande viktnedgång på 15 kilo, breddat socialt kontaktnät, genom körsång, släktforskning, självstudier i språk och politiskt engagemang lyckades jag till min stora glädje återfå livsgnista och framtidstro.

I dag är jag helt medicinfri, pigg och glad och har positiva planer för en ljusare framtid.

Med detta inlägg vill jag ingjuta hopp, blåsa bort negativism och icke konstruktiv resignation hos alla de tusentals personer, som haft oturen att drabbas av stroke, som beklagligt nog i många fall medfört passivitet och minskad livskvalitet. Detta rehabiliteringsrecept hoppas jag kan vara till nytta och glädje för dem som sviktar i livsmod. Se framåt, ej tillbaka! Du har bara ett liv, slösa inte bort din dyra tid. Hälsan är den bästa gåva vi har. Hoppet är ju det sista, som överger människan.

Det gäller att bestämma sig: fortsatt nedsatt hälsokvalitet eller möjlighet att med stark motivation mobilisera den överlevnadsstrategi, som var och en besitter.

Nyfikenhet, hjärngymnastik, öppenhet för nya idéer. Livet ska levas nu. Det är fullt av oanade möjligheter. Bara din fantasi sätter gränsen för allt trevligt och stimulerande, som du kan uppleva. Dö inte nyfiken.

Stort tack till min ständigt uppmuntrande, enastående, kära fru och älskade dotter, som hela tiden stöttat mig i en traumatisk kris. Mycken tack även till min tålmodige och förstående husläkare dr. M. Rönn, som stått ut med mig, en många gånger säkert "jobbig" patient.

Dan Sjöbom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons