Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändringen är på politisk nivå

/
  • ”Problem med vårdplanering kan uppstå vid hård belastning på sjukhusens vårdavdelningar, vilket är vanligt under storhelger när många färdigbehandlade patienter ligger kvar samtidigt som nya, akuta fall läggs in”, skriver Jacomina Beertema (M).  (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till texten.)

Annons

Svar till Per Arne Frisks (S) insändare i ST den 4 januari.

Per Arne Frisk (S), socialnämndsordförande i Timrå och landstingspolitiker, påstår att undertecknad, avgående ordförande för landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd, avslutade det politiska samarbetet mellan kommunerna och Sundsvalls sjukhus. Detta ska då ha skett efter knappt ett års styre och vara orsaken till problem med vårdplanering. Så grova osanningar får inte stå oemotsagda.

2013 ersattes det lokala politiska samrådet mellan landsting och kommun – möten fyra halvdagar per år – med ett länsövergripande samråd. Ändringen behövdes i och med sammanslagningen av länets tre sjukhus. Landstingets ledande politiker träffar nu länets alla sju kommuner, de möts oftare och samarbetet har utvecklats (bland annat kring de mest sjuka äldre och kring missbruk- och beroendevård). Beslutet om ändringen togs inte av mig, utan av landstingsfullmäktige.

I januari 2013 ställde sig en enig Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd bakom förslaget till fullmäktige att lägga ner de lokala samrådsgrupperna (2013–01–18 § 8). Frisk satt själv i nämnden, deltog i mötet och var enig med förslaget. Därefter ställde sig en enig Hälso- och sjukvårdsnämnd bakom förslaget (2013–01–22 § 5). Först när ärendet kom till styrelsen var oppositionen emot. I februari skickade fullmäktige tillbaka ärendet för att sedan i juni i full enighet fatta det av Frisk så hårt kritiserade beslutet (2013–06–26 § 96).

Det bör också nämnas att samrådet mellan landsting och kommun endast har omorganiserats på politisk nivå. De lokala samrådsgrupperna för tjänstemän och verksamheter har fortsatt som tidigare och därmed också det praktiska samarbetet kring patienterna. Problem med vårdplanering kan uppstå vid hård belastning på sjukhusens vårdavdelningar, vilket är vanligt under storhelger när många färdigbehandlade patienter ligger kvar samtidigt som nya, akuta fall läggs in.

Här finns det helt klart problem kvar att lösa. Men att förvränga sanningen har hittills aldrig löst några problem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons