Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apparaten måste skyddas mot regn och fukt

/

Annons

Stig Wiklund kritiserar i en insändare lagen om kassaregister och Skatteverkets arbete för att se till att den efterlevs. Jag vill gärna ge några förtydligande när det gäller hur Skatteverket arbetar med kassaregisterkontroll.

Den som säljer varor eller tjänster för minst 177 600 kronor i år måste enligt lagen ha ett godkänt kassaregister. Torg- och marknadshandlare, så kallade knallar, var tidigare undantagna men omfattas sedan årsskiftet av kravet. 

Det är riktigt att det i dagsläget bara finns ett fåtal godkända kassaregister som klarar hård väderlek. Elsäkerhetsverket skriver därför att "Om din kassaapparat inte uppfyller kraven för utomhusbruk så måste du vidta åtgärder för att säkerställa en torr miljö som den är konstruerad för".

Det handlar alltså om att apparaten måste skyddas mot regn och fukt vid dåligt väder, lämpligen genom att placeras under tak. Genom liknande handhavande har torg- och marknadshandlare länge kunnat använda kortapparater, trots att dessa inte heller tål regn eller fukt.

Alkohollagen införde redan 2003 krav på kassaregister. Försäljare av alkohol utomhus på festivaler och mässor har alltså använt kassaregister i mer än tio år.

Skatteverkets uppdrag är att ta in rätt skatt och samtidigt göra det enkelt att följa de lagar och regler som riksdagen beslutar om. Vid riktigt hård väderlek eller tillfälligt strömavbrott godkänner Skatteverket att torg- och marknadshandlare tillfälligt dokumenterar försäljningen på papper i stället.

Conny Svensson

Rikssamordnare kontanthandelskontroll, Skatteverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons