Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets julklapp – en gåva som hjälper människor

/
  • Årets julklapp blev även i år en pryl. Föga förvånande ­enligt Röda Korset som hade hoppats att ett matpaket till Syrien skulle vinna årets titel.

Annons

Nyligen utsåg ­HUI Research aktivitetsarmbandet till Årets julklapp 2014. Utmärkelsen kommer sannolikt att ge produkten en stark skjuts och därmed bidra till den svenska julhandeln som i år beräknas nå svindlande 68 miljarder kronor.

Vi menar att en gåva som hjälper männi­skor i nöd är en mer relevant ­gåva i tiden.

Röda Korset nominerade för en tid sedan ett mat­paket till Syrien till juryn för Årets julklapp 2014.

Det är en gåva som andas humanitärt stöd till människor vars lidande fått pågå allt för länge. Detta till skillnad från aktivitetsarmbandet.

Det är naturligtvis förutsägbart att årets julklapp i år igen är en pryl, men det kan ändå tyckas märkligt att utmärkelsen går till aktivitetsarmbandet i en tid då 50 miljoner människor över hela världen befinner sig på flykt och den humani­tära katastrofen i Syrien är den värsta vi sett sedan ­andra världskriget. Fler än tio miljoner människor i Syrien är i akut behov av hjälp. Vi kommer fortsätta sprida vårt budskap om en solidarisk jul, säger Morgan Olofsson, insamlings- och kommunikationschef på Röda Korset.

Enligt en Sifo-undersökning, beställd av Röda Korset, gjord i mitten av november kan hälften av svenskarna tänka sig att köpa en julgåva från en hjälporganisation i år.

Samma undersökning ­visar också att andelen tillfrågade som någon gång köpt en eller flera gåvor från en ”hjälporganisation” ökade från 30 till 36 procent mellan maj och november i år. En ökning med 20 procent.

Röda Korset

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons