Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att få rätt fokus inför framtiden

Annons

Vi har nu fått en ny regering. Regeringen verkar vilja sätta en miljöpolitisk agenda. Däremot att fasa ut kärnkraften nu går inte. Visst hade det varit bra eftersom avfallet är det mest giftiga vi lyckats producera hittills. Utan tvekan gott mål att kämpa mot.

Tyvärr är det är omöjligt. Vi har fortsatt för hög belastning på elnätet. Det är som bekant industrin som är en av storförbrukarna.

Industrin behöver vi.

Bedrövligt är att vi fortsätter att köpa prylar, prylar och åter prylar. Det beteende är ohållbart. Kina är världens fabriksgolv; kineserna driver det mesta av sin produktion med kol och åter kol. Det går inte.

Vi fortsätter och dra på oss skulder; det beteende är ohållbart.

Vi kör fortsatt bilar som är drivna med fossila bränslen. Om vi ska köra så här mycket bil så måste vi börja köpa miljövänligare bilar och eller bilar som inte drivs med fossila bränslen.

Vi reser för mycket med flyg.

En del menar att vi också äter för mycket kött. Ja visst kött är ju inte särskilt miljövänligt heller. Protein behöver vi; kött äter vi därför. Vi är ju ändå toppredatorer.

Vattnet och fiskbeståndet är en utmaning som däremot är akut. Östersjön och den biologiska mångfalden är att prioritera. Och det skyndsamt.

Vi lever alltså fortsatt ohållbart. Vi sliter alltså fortfarande för mycket på miljön. Vi är alltså ett gäng som knappast lever på det sätt att vi kan lämna över till nästa generation med gott samvete.

Förfärligt deprimerande; förfärligt miljöoanpassat, förfärligt oansvarigt. Ändå blir rådet och min förhoppning att vi skyndar långsamt. Att jobba mellan blockgränsen är nödvändigt.

Endast den dåraktige sägs hasta. Låt oss hasta men långsamt; låt oss finna lösningar på de olika utmaningarna i samråd.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons