Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ranka eller betygssätta andra riskerar snarare att befästa utanförskap

/

Annons

Något unikt har hänt i Sundsvall. Tack vare eldsjälars engagemang har en hel stad gått samman för att säga nej till mobbning. Alla vi som brinner för arbetet mot mobbning, kränkningar eller diskriminering drömmer om att detta ska hända överallt. Det var i Sundsvall det hände först och vi hoppas att flera städer går efter och inspireras av detta.

Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning. Det motsvarar mellan ett och två barn i varje skolklass i hela Sverige. Alla goda krafter behövs för att förändra denna bild. Alla barn har samma rätt till en trygg tillvaro, oavsett om miljön är skolan, förskolan, idrottsföreningen eller nätet.

För snart 20 år sedan grundades Friends av en eldsjäl som vägrade acceptera att barn utsätts för mobbning. Alla organisationer som drivs av en mission och en passion vill så mycket, men har kanske inte alltid den djupa kunskapen. Friends arbetsmetoder har förändrats på vår 20-åriga resa. Vi har lärt oss och vi har utvecklat våra metoder. Våra arbetssätt vilar i dag tungt på forskning och utvärderas ständigt för att säkerställa att de ger resultat. Vi mäter resultat i alla skolor som genomgår vårt Friendsprogram och vet i dag att mobbningen minskar med i genomsnitt 24 procent det första året vi arbetar i en skola. Vi har forskningssamarbeten med tre svenska universitet för att vara säkra på att ständigt ligga i forskningens framkant.

Läs Sofia Mirjamsdotters ledare här: Popularitetstävlingar motverkar inte mobbning – tvärtom

Läs Friends4life:s replik här: Av kritik blir man bara bättre

Många personer från Sundsvall har hört av sig till oss med frågor kring Friends4life och ibland till och med blandat ihop oss på grund av likheter i namn. Till de som hör av sig svarar vi att för att bekämpa och förebygga mobbning, diskriminering och kränkningar är det viktigt att använda all den kunskap som finns på området. Dessvärre ser vi en risk att det väldigt goda initiativet trampar snett. Att ranka eller betygssätta andra människor eller grupper av människor riskerar snarare att befästa utanförskap.

När ett i grunden så positivt initiativ riskerar att gå fel vill vi gärna hjälpa till. Vi startade också som ett passionerat eldsjälsinitiativ, men är i dag Sveriges största organisation mot mobbning och diskriminering. Vi ställer gärna vår kompetens till förfogande och för samtal med Friends4life. Alla krafter behövs för att stoppa mobbning och de erfarenheter vi byggt upp är vi väldigt glada att dela med oss av till alla som vill delta i kampen mot mobbning.

Christian Fridh

Regionansvarig, region Nord, Friends

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons