Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna belönar sig rikligt

Annons

Våra fyra storbanker kommer att belöna sig själva rikligt genom att dela ut nästan 7000 miljoner i rörliga ersättningar och vinstandelar till sina chefer och nyckelpersoner. Övriga anställda kommer att erhåller mer moderata belopp.

Kunder och aktieägare har all anledning att ifrågasätta de feta bonusarna i mångmiljonklassen till topparna i bankerna. Är deras prestationer så märkvärdiga kan man fråga sig. Bankerna verkar i en bransch som mer eller mindre liknar en skyddad verkstad. Då det inte råder någon påtaglig konkurens mellan de fyra storbankerna kan de diktera räntenivåerna på in- och utlåning på för banken lämpliga nivåer. Därför kommer bankvinsterna 2014 åter att överstiga hundra miljarder. De kan ta ut svängarna i riskfyllda affärer, då möjligheten att de kan gå i konkurs är obefintlig. Om någon bank kommer på obestånd träder aktieägarna eller skattebetalarna in och räddar den, vilket hände för några år sedan.

Det finns verkligen all anledning att bankerna sansar sig – även de har tydligen blivit fartblinda – bonusfesten blir för stor.

Lavi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons