Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsligt att anklaga vårdanställda för härskartekniker

/
Annons

Det är riktigt barnsligt av en representant för stora arbetsgivare som Håkan Tenelius att anklaga oss vårdanställda för härskartekniker när vi kallar honom hovpoet för vårdbolagen. Något han symboliskt är i sin position. Att som han gör, skamlöst spela kränkt är också en härskarteknik.

Tenelius påpekar att riksrevisionen inte säger nej till vårdvalet. Det vet vi. Anledningen till att vi tycker det var intressant var just det faktum att trots att de är anhängare tvingas bekräfta vår kritik och analys. Tenelius vill rabbla undersökningar men undviker till exempel den stora studie som arbetsgivarnas egna tankesmedja Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) gjorde 2011. I forskarrapporten Konkurrensens konsekvenser kunde de själva konstatera att privata alternativ och konkurrensutsättning inom välfärdssektorn under 20 år inte lett till det som nyliberalerna drömt om. Vi kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats, skrev SNS forskningschef Laura Hartman samt vidare att privatiseringar i välfärden har inte ökat effektiviteten (Hartmans artikel om studien i DN).

Tenelius hävdar att vi saknar belägg för vinsternas utarmande av vården. Privata bolag plockar ut stora vinster och smiter från skatt. Det är pengar som istället hade kunnat gå till fler anställda på bättre arbetsvillkor eller till att rusta upp vården på andra områden. Man måste vara anställd av vårdföretagarna med uppgift att försvara vinsterna för att inte förstå detta.

Det är inte bara inom vården som den ideologi Tenelius förespråkar har fått råda de senaste 20–25 åren. Privata vinstintressen har pressat igenom privatiseringar inom nästan alla tidigare offentligt ägda områden. Vi har sett det inom skolan, järnvägen osv. Ta till exempel friskolesystemet (privata skolor finansierade av offentliga medel). I dag är det bara Sverige som har ett sådant extremt nyliberalt system. Först infördes det i Chile under den nyliberala Pinochetdiktaturen. I januari i år beslöt Chile att avskaffa det. Deras argument var att skattepengarna ska gå till bättre utbildning till barnen i stället för till vinster i privata skolbolag. I dag är alltså Sverige ensamt om att låta skattepengar gå till bolagsvinster inom skolan. Vi har alla kunnat se utvecklingen inom svensk järnväg där avregleringar och privatiseringar lett till kraftig försämring. Järnvägstrafiken har styckats upp och bolagiserats med följden att alla jagar kortsiktiga vinster istället för kvalitet. Underhållet av järnvägen har i dagarna visat sig vara så bristfällig att den nu fördubblade tågtrafiken går på ruttnade sliprar som borde bytts ut för flera år sedan. Inom alla områden har denna politik lett till försämringar för oss brukare i takt med större vinster för bolagen.

Som vi påpekat flera gånger tidigare är vi inte okritiska anhängare av hur kommuner, landsting fungerar. Vi ser till exempel hur kollegor i dag flyr Sundsvalls sjukhus. Mycket behöver förändras – större inflytandet från anställda och brukare, bättre arbetsvillkor för personalen med mera. Det är inte försvarbart att som på Sundsvalls sjukhus, trots läkares varningar om livsfarliga konsekvenser, erbjuda en vård på sparlåga där behandlingar hårdprioriteras och personal ständigt överbelastas. Här ligger ett huvudansvar hos dagens landstingspolitiker som sviker när de inte tar någon strid alls, varken lokalt eller nationellt, för tillförsel av resurser för en nödvändig upprustning av vård och arbetsvillkor. Istället fortsätter de lydigt att skära ned.

Det vi i folkkampanjen däremot försvarar är principen om en offentligt och demokratiskt ägd välfärd utan privata vinstintressen. Verksamheter som betalas av skattemedel ska planeras och tillföras medel efter behov.

Läs även ”Stoppa plundringen i välfärden”, ST 31 juli.

Per Johansson, psykiatrisjuksköterska

Eva Rudström, pensionerad distriktssköterska

Eva Dahl, mentalskötare

Stefan Lundkvist, behandlingsassistent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons