Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barockt skylla all sjukdom på margarin

Annons

Svar på Annika Dahlqvists inlägg den 31/12

Att lyfta ut margarin som enskilt enda orsaken till sjuklighet och död är fullständigt fel, oansvarigt och beklämmande.

Vi behöver protein, fett och kolhydrater för att växa och må bra. Nej, vi har inte ätit hög andel protein och fett, generellt sett. Tvärtom. Fram till på 1930-talet var undernäring och vitamin-/mineralbrist en vanlig dödsorsak, ofta kombinerad med barnafödsel och infektioner.

Kolhydratrik mat ger sämre hälsa påstår Annika Dahlqvist. Naturligtvis inte. Men, vi behöver protein, fett och kolhydrater – i rätt mängder. Blir det brist på ett näringsämne uppstår näringsbrist, sjukdom och i förlängningen död. Människan är överlevare, allätare och anpassningsbara. Det är därför vi finns i dag.

Vårt levnadssätt har förändrats markant de sista århundradena. Men, våra vällevnadssjukdomar har inget med margarinet att göra. Det är mer komplext än så. Stressjukdomar ökar. Vi röker och dricker alkohol. Halva befolkningen väger för mycket. Diabetes typ II och högt blodtryck som påverkas negativt av övervikt har ökat. Det som inte får glömmas bort i sammanhanget är vår möjlighet att behandla sjukdomar. Förr dog barn av allergi, mjölkproteinallergi, glutenintolerans, astma, infektioner och andra sjukdomar. Sjukdomar som vi i dag behandlar genom specialkoster och medicin.

Vi rör oss mindre, vi äter för stor mängd kalorier, för lite frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och spannmål. Alldeles för mycket socker och lite för mycket fett. Vi lagar mindre mat i hemmet i dag och vi äter få lagade måltider. Du äter två kilo mat och energigivande dryck varje dag. Under din levnad blir det 50 ton, alltså två fullastade järnvägsvagnar. Naturligtvis påverkar maten hälsan i hög utsträckning. Men, att plocka ut margarinet som enskild orsak till ohälsa, allergier, intoleranser, fibromyalgi, reumatism och ångest – för mig är det fullständigt barockt och inte förankrat i verkligheten.

Jag är ingen förespråkare av lättmargariner eller lättprodukter, generellt sett. Det vi måste göra för att få bättre folkhälsa, är att prioritera maten, äta frukost, lunch och middag. Äta minst ett halvt kilo bär, frukt och grönsaker dagligen. Potatis och spannmål, helst varje dag. Minska socker, läsk och godis. Röra oss dagligen. Så lätt, men ändå så svårt.

Det är skrämmande att en legitimerad läkare utlovar bot mot all världens sjukdomar genom att ta bort margarinet. Det är som att erbjuda undergörande patentmedicin, hopkokt på socker och pulvriserad mumie, som var vanligt på 1800-talet då den utlovades som bot mot alla upptänkliga sjukdomar och svaghetstillstånd.

Eva Kullenberg

Legitimerad dietist, hälsopedagog, kock, kallskänka, bloggare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons