Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att bli hyresgäst i isladan

Annons

Sedan Timrå IK övertog den ålderdomliga isladan har klubben utvecklat anläggningen till en modern arena som uppfyller kraven för att bedriva verksamhet på elitnivå. Sammanlagt har klubben investerat över 100 miljoner kronor i detta arbete.

I dag har vi dock en situation där klubben inte kan bära driften av arenan. Om kommunen inte övertar arenan kommer det sannolikt att innebära att man tvingas göra det när det inte längre finns kvar något Timrå IK. Då troligen till en lägre summa, men den kortsiktiga besparingen kommer snabbt att konsumeras av en lång rad negativa konsekvenser.

Bara en av dessa konsekvenser – frånvaron av en bärkraftig hyresgäst – motiverar av ekonomiska skäl ett övertagande. Om kommunen övertar arenan, kommer man att överta en anläggning för under halva byggsumman. Något alla kommuner som byggt idrottsanläggningar i egen regi skulle ha jublat över.

Med ett övertagande får kommunen en hyresgäst som kan betala en hyra vilket kan göra att kommunens nettodriftkostnad hamnar på samma nivå som dagens driftbidrag. Man säkrar också allmänhetens tillgång till anläggningen, man får behålla hockeygymnasiet, arbetstillfällen, en satsande ungdomsverksamhet samt ett antal synergieffekter.

En investering i ett övertagande ger en fördelaktig ekonomisk utväxling för både kommun och samhälle. Omvänt kommer allt detta stå på minuskontot om ett övertagande uteblir. Utöver detta finns klubbens PR-värde och känslomässiga betydelse för traktens innevånare, förlora inte detta.

Lars Källgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons