Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll vindkraftsvetot

Annons

Vetorätt mot vindkraftsutbyggnad har kommuner sedan 2009. En del vindprojekt avslås, andra välkomnas och byggs. Den kommunala självstyrelsen fungerar, och kommunen är suverän i frågan. Detta är emellertid en ordning som den delvis utlandsägda vindindustrin vill ändra. De har stöd av de rödgröna partierna, medan allianspartierna försvarar vindkraftvetot. Det är den politiska vänstern som omfamnar det internationella riskkapitalet.

För uranbrytning och slutförvar av kärnavfall råder kommunal vetorätt. Kommunen kan, liksom vid vindkraft, utan särskild motivering tacka nej. Mp vill att självbestämmandet utsträcks till att omfatta prospektering efter alunskiffer, olja och gas – men inte vindkraft. Naturskyddsföreningen vill utvidga det kommunala vetot till att inte bara gälla vindkraft och kärnkraft, utan också gruvor.

I Sollefteå – en mycket vindkraftspositiv kommun – har kommunen 2014 utnyttjat vetot mot en vindkraftpark om 22 verk som Nordanvind Vindkraft AB ville bygga i Kärnsjöområdet. Motivet är att verksamheten skulle hota rennäringen. Östersunds styrande politiker hade för avsikt att utnyttja vetot mot 30 planerade verk som Statskraft/SCA planerade vid Storhögen, mot bakgrund av närheten till flera grannbyar. Bolaget drog 2013 tillbaka ansökan inför beslutet om veto. I Bräcke ville Statskraft/SCA utöka befintlig vindkraft på Mörttjärnberget med ytterligare sex verk. Kommunen sade i våras nej till planerna med hänvisning till bullerproblem hos närboende. Bolaget har nu avbrutit sin vindkraftplanering i Sverige.

I eget hus bör kommunernas valda politiker vara herrar. Avsikten med lagstiftningen 2009 var enligt förarbetena explicit att inte minska kommunernas inflytande. Välkomnande kommuner är det ingen brist på. Det finns då heller inget motiv för att tvinga sig på de motvilliga - detta är en fråga om lokalt självstyre. Motsatt synsätt vittnar om ett bekymmersamt storstadsperspektiv.

Vetorätten och kommunernas självstyre är nu åter ifrågasatt. Regeringen siktar på Alliansens splittring. Vi får hoppas att allianspartierna står fast vid sin överenskommelse från 2009 om kommunalt veto, och håller samman. Det visar sig snart.

Jan Hedman

Miljövän och vindkraftskeptiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons