Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinbilen är renast

Annons

Vi har nog alla på bilprovningens mätvärden konstaterat att i Sundsvalls stenstad med hög bakgrundsnivå på föroreningarna, har en modern bensinbil mindre utsläpp och fungerar som luftrenare.

Forskaren Bengt Johansson professor i förbränningsmotorer konstaterar detta han också i Ny Teknik nr 35 2015. Samtidigt bekräftar han forskningen som kom fram till att elbilen förorenar mer än bensinbilen.

Protesterna från miljöfanatiker ville göra gällande att man hoppat över bensinproduktionen men de Schweiziska forskarna på institutet EMPA tog död på den myten med meningen "Yes, the fuel is included in our analysis".

EMPA räknade på miljöpåverkan från fordon med vätgasdrivna bränsleceller, batterier och konventionell bensinmotor.

Miljöfolk är lite bakom flötet när det gäller att ersätta fossilt bränsle och pratar mest om vad de ska göra, så att oljeindustrin lätt kväver försöken långt innan det ens blir något.

Värmlands metanol AB är ett sådant projekt som gått i stå sen även staten stack en kniv i ryggen på projektet med bensinskatt på metanolen som bara har halva energimängden per liter. Vad stort sker, sker tyst, men det var inte bekant och jobben i Hagfors gick som vanligt upp i rök. Nu ska man forska på just metanoltillverkning genom statens försorg.

När desperationen utvecklats lite till, kan jag tipsa om att Ortviken som redan har delar av anläggningen uppbyggd och i funktion, söker nya produkter att ersätta tidningspapperet med.

Fossilberoendet sjunker bara marginellt under 90 %, för oljeindustrin som pressats hårt under en längre tid, sänkte drastiskt råoljan till under 50 dollar per fat från 110 nivån.

På importkostnaderna gör det ganska många milliarder så det är ingen nackdel och det är bara uthållighet som räknas. Bensinförbrukningen i Sverige har minskat med 30 % sen 2010 och det känns av även i de fossila leden.

Det politiska systemet överlever inte en omläggning så därav bensinskatt på metanol med bara halva energiinnehållet.

Metanol till bensin är idealet med inhemsk tillverkning och det halverar skatten per energienhet, smart va? Ja det är ju med skattesatser man styr utvecklingen anses det.

N-Å Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons