Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir ljusa löften till brutna löften

/

Annons

Innan valet svarade representanter från olika partier på frågor från allmänheten under rubriken ”KAN DU LOVA”. Bland annat ställdes flera frågor om politikerna kunde lova att kommunens skötsel av vägbelysningen på landsbygden skulle kvarstå eller återtas efter tidigare överlämnande till dem som är bosatta efter aktuella sträckor. Alla som svarade lovade att de skulle medverka till att vägbelysning skulle finnas även på landsbygden. Vissa förbehåll fanns från några av de tillfrågade som till exempel att vägsträckor där barn färdades till skolan eller väntade på skolskjuts skulle prioriteras. Ett parti svarade att det kunde lämnas bidrag för att de som bodde efter vägen skulle sköta om belysningen medan övriga partiers svar måste tolkas som att befolkningen på landsbygden slipper ta detta ansvar.

Jag tillhör själv en vägförening där ansvaret för belysningen är överlämnat till föreningen sedan några år tillbaka. I samband med kommunens överlämnande av belysningen framgick det inte vilka risker eller vilket betydande ansvar som föreningen måste ta. Detta stod klart först senare, tack vare en artikel i en tidskrift som ges ut av Riksförbundet för enskilda vägar. Svaren från våra folkkvalda väckte därför förhoppningar att de pengar kommunen lägger på elkostnader på något sätt skulle omfördelas så att även människor på landsbygden får viss tillgång till upplysta vägar. Tyvärr blev glädjen kortvarig eftersom jag nu fått veta att vägbelysningen efter Allstavägen kommer att släckas om inte vägföreningen tar på sig ansvaret för skötseln. Den vägen är både smal och krokig samt att där finns barn som ska gå till skola eller skolskjuts.

Eftersom i stort sett alla partier lovade att de skulle verka för att det skulle finnas vägbelysning på landsbygden undrar jag om de löften som gavs innan valet redan är brutna löften? Eller finns det ändå en politisk vilja att stå fast vid vad som sagts och att nedsläckningen i Allsta därmed bara är ett olycksfall i arbetet. Jag undrar också om vi som redan bekostar och ansvarar för belysningen själva i fortsättningen får detta tillgodosett genom gemensamma skattemedel.

Marja Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons