Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bränn offerkoftan

/
  • Om vi slutar att se oss själva som offer kommer vi bli gladare, friskare och troligtvis leva längre, menar skribenten.

Annons

Alla har vi någon gång klätt på oss offerkoftan för att slippa ta tag i vår egen situation, en handling som finner stor acceptans i samhället. Det är en folklig sjukdom som många har.

Det är helt enkelt enklare att skylla sina misslyck­anden på andra, yttre, omständigheter än att ta ­ansvar för sin egen lycka och framgång.

Det finns en stark psykologisk koppling i att anta rollen som offer; man är försvagad och när man är försvagad får man sympati och när man får sympati känner man sig älskad. Det blir som en drog men det gör mer skada än nytta.

Genom att klä på sig offerkoftan försätter du dig själv och dina nära i en negativ spiral, men det har inte bara dålig effekt på din omgivning, utan också på hela samhället.

Om tillräckligt många kontinuerligt skulle sätta sig i en offerposition skulle samhällets ekonomi fallera. Vi hade haft mindre entreprenörer, färre sjukhus och det skulle inte finnas några jobb.

För sanningen är den att offerkoftan är något som du, ingen annan, har tagit på dig. Det är du som sätter käppar i hjulet för dig själv och det är din framgång och lycka som blir lidande.

I grunden handlar det kort sagt om att sluta ta den enklaste vägen ut och börja ta ansvar för sin egen situation.

Att ta ansvar är, mot vad många tror, inte något som behöver vara något negativt. Att ta ansvar handlar nämligen inte om att reda ut ett problem och gå bakåt i tiden för att hitta vem som gjorde fel.

Istället handlar det om att blicka framåt i tiden och lära sig från sina misstag och göra det till det bättre men då krävs det beslutsamhet.

Du måste själv vilja förändra din situation för att den ska gå att förändra.

Förändringen kan ske på olika sätt, men det väsentliga är att den sker. Att kasta offerkoftan är inte egoistiskt, du måste inte riskera något för att vara lycklig.

Du behöver inte ens säga upp dig från ditt jobb för att vid sidan av tjäna pengar på något som du tycker är roligt och som berikar ditt liv.

Allt du behöver är papper, penna och en telefon och lite tid. En timme om dagen blir rätt många timmar i slutändan, det kanske tar tid, men till slut kommer du inte längre behöva arbeta kvar på ditt gamla jobb.

Genom att sluta se sig som ett offer öppnas inte bara många dörrar, utan du blir dessutom gladare, lyckligare och friskare, antagligen kommer du också leva längre.

Det finns bara fördelar, så är det inte dags att vi bränner upp den där gamla stickiga offerkoftan en gång för alla?

Sami Sulieman

VD för Prescott Lewis

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons