Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt köttnormen i tv

/

Annons

Till skillnad från SVT bejakar näringslivet veganvågen. I april börjar Ikea att servera veganska köttbullar, till våren släpper GB en ny vegansk risglasstrut och Norstedts säljer Vår kokbok Vegan i bokhandeln.  

Nya nyttiga och miljövänliga helvegetariska matvaror sköljer som en störtflod in på butikshyllorna och ersätter kött- och mejeriprodukter. Men Sveriges Television har inte ett enda helvegetariskt matlagningsprogram som uppmuntrar denna positiva trend. Det är illa.

Det måste bli ett slut på SVT:s otidsenliga och köttnormativa konservatism. Fyra procent av svenskarna är veganer och en ny Sifo-undersökning visar att var fjärde svensk planerar att äta mer vegetariskt i framtiden och en tredjedel av landets kommuner har infört köttfria dagar eller på annat sätt minskat konsumtionen av kött i motsvarande grad. 

SVT bör anpassa sig till etablerade vetenskapliga rön. Livsmedelsverket har nyligen offentliggjort sitt förslag på råd om hållbara kostvanor ur ett miljö- och hälsoperspektiv, som nu ligger ute på remiss. Livsmedelsverket vill begränsa mjölkdrickandet och ställer sig bakom Världscancerfondens kostråd som särskilt varnar för rött kött och processade charkvaror. Världscancerfonden råder den som vill minimera risken för cancer att huvudsakligen äta mat från växtriket.

Tiden är mogen för ett växtbaserat matlagningsprogram utan animalier för djurens, miljöns och folkhälsans skull. Vårt råd till SVT är därför: Lyft luren och ring vegetarianen Peter Wahlbeck och fråga honom om han vill leda ett sådant tv-program redan till våren.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons