Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern i Sundsvall vill satsa på biogas

/

Annons

Biogas ger koldioxidutsläpp med liknande problem som utsläpp från fossilt. Naturgas och biogas ger dock lägre mängd koldioxid per energiinnehåll än olja och kol.

Systemfelet med avföring från människor och djur är att det i dag samlas i stora mängder i stället för att portioneras ut till växande gröda direkt då den bildas. De näringsrika kolmolekylerna är avsedda att ingå i ny gröda.

När man bränner biogas hamnar den bildade koldioxiden i atmosfären och en stor del därav går till haven. (Endast fem procent av landytan är upptagsyta för landbaserad fotosyntes).

Det vi håller på med kan liknas med att flytta hinkar runt under tak som det droppar in ifrån. Konsultera de fysikaliska lagar så har vi riktlinjer att jobba efter.

Lite globalt: Om vi skulle ersätta allt fossilt med biomassa behöver vi cirka sex jordklot. Även den mest inbitne gröntänkaren inser nog att vi har bara ett. Sverige kör i ett tempo som motsvarar två klot.

Varje västerlänning förbrukar fem kilowatt dygnet runt. Bara Kinas årliga kolförbrukning motsvarar 150 Sverigeårsavverkningar av skog.

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons