Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att klimatet på allvar

/
  • Miljöpartiet tror att det går att vända den negativa utvecklingen, trots att halten växthusgaser i atmosfären är skyhög.

Annons

Många unga är rädda för framtiden och tror att det redan är kört och att samhället går mot en undergång. Vi i miljöpartiet tror att det går att vända den negativa utvecklingen, trots att halten växthusgaser i atmosfären inte varit så hög som nu på 800 000 år. Det finns ingen tid att misströsta, nu är det dags att kavla upp ärmarna och få till stånd snabba förändringar innan utsläppen ökar ännu mer!

Den sittande regeringen har varit skrämmande passiva i klimatfrågan, trots att man skryter om att Sverige har goda finanser och alltså borde ha råd att ta tag i dessa viktiga frågor. Aliansregeringen har istället låtit Vattenfall storsatsa på kolkraft och tagit bort koldioxidskatten på värmekraftverk vilket lett till ökade utsläpp.

Miljöpartiet anser att Sverige måste vara helt fossilfritt år 2050. För att klara det är det bråttom att införa en rad styrmedel så att industrin får möjlighet att planera för förändringar utan att tappa konkurrenskraft. Klimatet måste in i bokslutet, på alla områden. Vi vill införa ett klimatpolitiskt ramverk med tydliga mål och regler för hur vi ska nå målen, ordning o reda i klimatpolitiken liksom i finanspolitiken.

Sverige är ett litet land och klimatfrågorna är internationella. Detta är inget skäl att tro att det inte spelar någon roll vad vi gör här. Sverige har varit med och påverkat i Europa och FN förr, vi kan återigen spela en stor och aktiv roll i internationella förhandlingar, som tyvärr ofta låser sig när olika länder skyller på varandra och värnar egenintressen. En förutsättning för att Sverige ska kunna spela en viktig roll är att vi kan vara ett föredöme i hur vi tar hand om våra egna problem. Låt oss visa de länder som säger att det inte går, att vi kan behålla en hög levnadsstandard, samtidigt som vi minskar koldioxidutsläppen till noll! På EU-nivå vill Miljöpartiet förbjuda kolkraft från 2030 och införa en miniminivå på koldioxidskatt. Sverige har inflytande i EU genom ministerrådet dit vår regering skickar representanter, därför kan din röst i riksdagsvalet ge Sverige möjlighet att påverka världen.

Om Sverige ska lyckas vara ett föredöme i klimat- och miljöarbete så måste förstås även Sundsvalls kommun ställa om. Vi i Miljöpartiet i Sundsvall vill hellre se problemen i ögonen och ta itu med det som är svårt, än att sticka huvudet i sanden. Även Sundsvall måste bli fossilfritt och i denna omställning har kommunen en viktig roll. Vi vill att fordon med förnybara bränslen ska prioriteras vid upphandling. Kommunala verksamheter ska servera mer ekologisk och närproducerad mat, samtidigt som man inför minst en köttfri dag i veckan. Nya byggnader ska vara lågenergihus och kommunen ska satsa på såväl produktion som inköp av förnybar energi.

Johanna Thurdin

Fyra på Miljöpartiets kommunlista

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons