Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för förutsättningslös översyn

/

Annons

Jag vill tacka Ove Öst för den trista, men samtidigt klargörande nyhetsartikeln i ST (141129) med rubrik: "Läkarbristen dyr för landstinget". Den redovisar rekryteringskräftgången som ju pågått i åratal och som nu tycks accelerera. För att få en mer heltäckande bild av vakansläget, och därmed de skenande stafettkostnaderna, ser jag det som angeläget att komplettera artikeln med en del två. Den skulle beskriva hur det ser ut i primärvården och hur vakansläget och därmed stafettkostnaderna utvecklats också för sköterskekollektivet och andra nyckelfunktioner.

Elisabeth Strömqvist (S) har ju tidigare som landstingsråd vinnlagt sig om att besvara hövligt formulerade frågor från allmänheten i media. Jag hoppas att hon nu som nytt landstingsråd är beredd att fullfölja den goda traditionen.

För egen del är jag övertygad om, att man vare sig via utökade externa konsultinsatser eller via förstärkning av landstingets fyra chefsnivåer kommer tillrätta med vakansproblemen. Min korta fråga till Elisabeth Strömqvist lyder därför:

Kommer den nu i ST redovisade verkligheten med ty åtföljande stafettkostnader, som ju pågått i åratal i vårt län, att föranleda den nya landstingspolitiska ledningen att fatta beslut om en helt förutsättningslös översyn av sjukvårdsstrukturen i Västernorrland? En utredning, som i så fall i sina direktiv inte skulle få spika fast hur det skall se ut i slutändan, och inte heller skulle få ange vad som under inga omständigheter får bli föremål för en förutsättningslös översyn.

Jag har tidigare suttit med i tre hårt bakbundna och därmed ganska meningslösa sjukvårdsutredningar, där direktiven grovt tillyxat kan sammanfattas: Allt skall belysas och analyseras men under inga omständigheter får strukturen i vårt län ifrågasättas eller ens tas upp. Den frågan skall nämligen helt och hållet skötas av våra förtroendevalda landstingspolitiker, samma politiker som alltid vittnar om att de bara ser till helheten, och aldrig i sina beslut låter sig styras av bypolitiska överväganden.

Gösta Brydolf, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons