Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Sverige att våga vägra djurcirkus

/

Annons

Nu är det återigen cirkussäsong, men hur kan vi kalla det underhållning när det bara är den ena parten som är road?

I Sverige har vi en djurskyddslag som ger djur rätt till sitt naturliga beteende. Samtidigt turnerar cirkusar land och rike runt med alla möjliga djur som inte har möjlighet att välja själva. Djuren måste resa i trånga vagnar under många timmar och sen tvingas uppträda i en stressande miljö med hög ljudvolym. Elefanter tränas till att balansera på bakbenen på höga pallar och sjölejon som vanligtvis lever i vatten uppträder i sågspån. Cirkusar med djur är inte i enlighet med de fina orden om naturligt beteende som finns i lagtexten.

Politikerna har ansvar att se till att verkligheten lever upp till lagen. Det är nu hög tid för regering och riksdag att agera.

Flera instanser, bland annat Sveriges veterinärförbund har länge velat förbjuda elefanter och sjölejon på landets cirkusar. Fem andra länder har redan förbjudit alla typer av djurslag på cirkus. Ytterligare ett tiotal länder har förbjudit vilda djur i manegen. I Sverige står vi kvar och stampar i spånet utan att röra oss framåt. Nu är det dags för Sverige att gå samma väg som andra länder och visa att vi tar vår djurskyddslag på allvar.

Camilla Bergvall, Carolina Ekström och Erik Anderberg

Djurens Rätt, Lund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons