Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför åker tränarna utan hjälm

/

Annons

Replik på "Varför inte hjälmtvång på Gärdehov", ST den 4 december.

Vi i Sundsvalls Konståkningsklubb uppmärksammade insändaren som undrade över varför man inte har hjälm som tränare inom konståkningen. Vi hoppas ni blir glada av vårt svar och lär er mer om konståkning.

Alla åkare startar sin konståkningskarriär med hjälm. Det svenska konståkningsförbundet har gjort en utvecklingsplan som alla klubbar följer. Denna bygger på ett märkessystem som är till för att kvalitetssäkra träningen och hjälpa tränarna att säkerställa när man är redo att träna utan hjälm.

Alla måste passera åtta märken med totalt 29 olika övningar för att vara kvalificerad att träna utan hjälm. Övningarna är baserade på balans, skridskoteknik, kroppskontroll, medvetenhet i sin egen åkning med mera.

Då konståkning är en individuell sport och bygger på dans på is så krävs en maximal rörlighet hos utövaren. Detta gör att hjälmen är i vägen för åkarens utveckling då alla momenten blir svårare och vissa helt omöjliga att utföra med hjälm. Man kan likna åkningen med dans och akrobatiken med gymnastik. Liksom i dessa sporter går det inte att utföra sporten med skydd/hjälm.

Hoppas ni blev glada över vårt svar.

Sundsvalls Konståkningsklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons