Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kostar svensk mat mer

/

Annons

Äta bör man annars dör man är ett utryck som jag ofta har hört under min uppväxt, nästan alltid följt av ett dör gör man i alla fall.  Visst är det så, men behöver vi verkligen ta det svenska lantbruket och den svenska livsmedelsproduktionen med oss ner i graven?

Jag vet ingen annan näringsgren där företagarna är så stolta över sina produkter som svenska livsmedelsproducenter – svenska bönder.  Dessvärre är det även dessa företagare som har minst att säga till om vilket pris de vill ta för sina produkter samtidigt som de är hårt styrda av lagar och ständigt skiftande politik. Lagar och förordningar som garanterar den bästa djurhållningen i världen men som också skapar snedvriden konkurrens i butikshyllorna.

Pressade priser av utländska produkter utan samma goda reglering har gjort att konsumenten med sina köpvanor under längre tid har svikit de svenska livsmedelsproducenterna. Det är dags för konsumenten, det vill säga du som handlar mat, att sätta sig in i varför den svenska produkten har ett högre pris. Det är dags att fundera på vad som ska följa med hem till kylskåpet. 

Våra svenska livsmedel är:

·Producerade under säkra förhållanden.

av hög kvalitet

i stor utsträckning hållbarast för miljön, 

stärker hela vårt land med företagande och arbetstillfällen och

· minst beroende av behandling med antibiotika i hela EU!

Vi unga bönder i Medelpad vill ingå i ett hållbart samhälle, bidra med en produktion som genererar skatteintäkter, ha en ansvarsfull djurhållning, bra arbetsvillkor och ge chans till nya arbetstillfällen.

Men det är du som konsument som bestämmer om vi ska få den möjligheten. Så nästa gång du går i affären, kolla om produkten du brukar köpa är svensk, eller inte. Det är du som konsument som med dina aktiva val vid butikshyllan avgör om vi bönder här i Medelpad ska finnas kvar eller inte.

Terese Eidenmark, Matfors

Ordförande i LRF Ungdomen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons