Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför säger vi fortsatt nej till broavgifter

Annons

Vänsterpartiets grundinställning är att ingångna avtal ska hållas. Annars har vi anarki. Sundsvalls kommun skrev år 2008 avtal med Trafikverket som innebar att privatbilar skulle undantas från avgifter på den nya bron som byggs över Sundsvallsfjärden och beräknas blir färdig år 2015. Anledningen till detta var för att kommunen ville slippa genomfartstrafik i stadskärnan. Att EU år 2009 kommer med nya regler efter att ett avtal är underskrivet betyder inte att redan gällande avtal är ogiltiga. Hur skulle det se ut? I andra fall så använder lagstiftaren sig ofta av olika slags övergångsbestämmelser.

Vänsterpartiet säger därför nej till broavgifter, men vi säger sannerligen inte nej till infrastruktursatsningarna som Sundsvall så väl behöver. Dubbelspår på Ostkustbanan och nytt resecentrum, byggandet av Logistikparken, upprustning av E14 och så vidare, är alla exempel på viktiga infrastruktursatsningar som måste finnas på plats för en hållbar utveckling av Sundsvalls, regionens och Sveriges näringsliv.

För oss är det viktigt att inte svika väljarna. Vår uppfattning är att Sundsvall har ett avtal med Trafikverket – och det ska följas! Fritt tillträde till bron för privatbilister innebär en minskande miljöbelastning för centrala Sundsvall.

Infrastruktursatsningarna ovan, ligger, enligt Vänsterpartiet, på statens ansvar då de påverkar, inte bara Sundsvall eller regionen, utan hela Sveriges ekonomi och möjligheter till utveckling. Att lägga det på enskilda kommuner är oansvarigt och visar på vilket litet engagemang som regeringen har för Norrlands utveckling.

Regeringen visar, med all tydlighet, att de prioriterar kortsiktiga vinster framför ett långsiktigt hållbart samhälle. Avregleringarna har gått för långt när regeringen inte klarar av att se till hela Sveriges behov.

Infrastruktur av denna dignitet anser Vänsterpartiet är statens uppgift att finansiera, och med en fördelning som tar hänsyn till samhällsnyttan. De 125+125 miljonerna som Sundsvall redan betalat till bron kan utifrån detta resonemang betalas tillbaka och med fördel gå till upprustning av våra vägar i Sundsvall med omnejd och bidra till ett nytt resecentrum.

Kim Ottosson

Partiföreträdare Vänsterpartiet Sundsvall

Annicka Burman

Infrastruktur- och serviceutskottet (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons