Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför slutade jag som brottsofferstödjare

Annons

Svar till Kickan Bergman, ST den 24 september.

Jag har stor respekt för din vilja att få i gång stödjande arbete för vittnen och brottsoffer i Sundsvall och jag hoppas att du lyckas. Emellertid blir det utan min medverkan. Din pik mot oss att vi hellre stöder vår förra samordnare än hjälpbehövande var lite elak. Jag har naturligtvis inte alla fakta men det här är min upplevelse av konflikten.

Vår samordnare blev över en dag i mars av med sina arbetsuppgifter för Brottsofferjouren i Sundsvall. Detta skulle bero på en omorganisation och ett opreciserat missnöje med sättet att sköta arbetet. Detta missnöje fanns i varje fall inte hos vittnesstöden, brottsofferstödjarna, polisen, tingsrätten, vittnen eller brottsoffer. Trots livlig korrespondens med Brottsofferjouren fick vi ingen förklaring till åtgärden. Vid ett möte för några veckor sedan, som jag inte deltog i, ska information ha lämnats. Jag undrar om den har nått vår förra samordnare så att kritiken äntligen kan bemötas.

Som vittnesstöd fick jag varje vecka från tingsrätten via vår samordnare en lista på den kommande veckans mål. Jag fick också veta om jag borde byta dag till någon som var särskilt fylld med vittnen, om mål var inställda, om något vittne ville komma i förväg och se en rättssal och få information, om något vittne behövde särskilt stöd i rättssalen och jag fick också andra viktiga upplysningar.

Som brottsofferstödjare fick jag av samordnaren ett halvårsschema med mina jourveckor. Jag fick listor på de brottsoffer som begärt stöd. Jag kunde när som helst ringa vår samordnare och få stöd och råd vid de svåra samtal som ibland uppstår när man pratar med folk i nöd.

Vår samordnare ordnade också regelbundna träffar för oss där vi fick information och tillfälle att diskutera våra upplevelser av vårt viktiga arbete. Vi fick regelbunden och bra fortbildning.

Vår samordnare såg också till att vårt lilla vittnesstödsrum på tingsrätten ständigt var utrustat med aktuellt informationsmateriel och kaffe och småbröd.

När vår samordnare fick andra arbetsuppgifter försvann allt. Var det detta som var omorganisationen? Det gick naturligtvis inte att fortsätta arbeta utan stöd.

Jag har inget förtroende för Brottsofferjourens förmåga att leda sin personal eller den dagliga verksamheten. Därför slutade jag.

Jan Möllerberg, före detta vittnesstöd och brottsofferstödjare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons