Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är Sveriges framtid

/

Annons

Läser ännu en gång på en väns hemsida protester mot att det ironiseras och fokuseras för mycket på SD och Jimmie Åkesson och håller delvis med om detta; MEN det som verkligen IRRITERAR mig och skaver som en sten i skon är påståenden om ”jag vet inte vad de andra partierna tycker för allt fokus var på SD, Jimmie och rasism under valet”.

Detta är ett så KORKAT påstående då om en är politiskt intresserad är det ju inte svårt att informera sig om vad de olika partierna tycker i sakfrågor. En behöver ju inte ta för givet att bli ”spoonfed” just den informationen en vill ha. Information och kunskap är fri, men det är faktiskt upp till var och en av oss att bilda sig! Just den inställningen som speglas här är mycket av det JAG tycker är fel med Sverige och stora delar av världen idag. Kämpa för din egen upplysning!

Ta inte för givet att någon annan ska upplysa dig, och var kritisk mot all information som ges, men inte på ett sätt så att självklara fakta ifrågasätts och en hamnar i en position som blir löjeväckande och extremt obekväm för omvärlden (som att påstå att Holocaust inte ägt rum).

Vi lever i en tid där färre och färre tar ansvar för sig själva och samtidigt ifrågasätter de som faktiskt bildar sig; inte bara en uppfattning utan orkar ta reda på tunga fakta. I en tid där vi nu har föräldrar som kräver av lärare att deras barn ska få bra betyg trots att de inte presterar de resultat som krävs för dessa betyg. Om inte lärare längre får tala om för sina elever vad som är rätt eller fel inom deras eget ämnesområde utan att bli ifrågasatta av koleriska föräldrar, var hamnar vi då?

Den ljusglimten jag har sett på senare år är just de ensamkommande barn som flyr hit, ofta efter att ha förlorat sitt hem och hela sin familj, och trots detta trauma som att leva i krig innebär emotionellt och psykologiskt för ett barn, på några få månader lyckas anpassa sig hyfsat till Sverige.

De skaffar snabbt vänner och acklimatiserar sig till det svenska skolsystemet, börjar med idrott i organiserad form, är engagerade i det svenska samhället och lär sig läsa och skriva trots att de kanske aldrig ens sett våra skrifttecken förr, lär sig med blixtens hastighet all teknologi, och ofta lär de sig även engelska ”på köpet” om de inte talade engelska tidigare då detta blivit ”deras” gemensamma språk, och språket som både förbinder dem och skiljer dem från de svenska barnen och ungdomarna.

Inom en snar framtid kommer vi ha en hel generation av högutbildade, mångspråkiga ensamkommande barn, då de flesta jag träffat vill läsa vidare på universitet, något som varit otänkbart i deras egna hemländer, ofta på grund av de kostnader detta skulle innebära för familjen. I just dessa barn sätter jag min framtidstro.

Och i stället för att vara skräckslagen som Jimmie, SD och dess väljare ser jag med tillförsikt ett nytt och kompetentare Sverige växa fram där denna generation ungdomar har en unik möjlighet att överbrygga våra inre diskrepanser och ge oss en ökat förståelse för vår omvärld, likväl som vår svenska särart. Om vi bara släpper in dem. Men jag har en känsla av att de redan är ”inne”, redan hemma.

Inom en snar framtid kommer vi ha en hel generation av högutbildade, mångspråkiga ensamkommande barn.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons