Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska utmaningen

Annons

Sverige står inför en omfattande utmaning när det kommer till integrationen. Mellan 2015 och 2019 räknar Migrationsverket med att nästan 350 000 personer söker asyl här. Hittills har Sverige dock lyckts dåligt med integrationen. En förändring behövs om inte utanförskapet ska bita sig fast.

Utmaningen handlar framförallt om arbetstillfällen. Fler jobb måste helt enkelt skapas i takt med att befolkningen snabbt ökar. Erfarenheten visar att jobben framförallt växer fram i små och medelstora företag. Bättre företagsklimat är därför avgörande för att klara integrationen. Ekonomerna Li Jansson och Stefan Fölster har visat att de kommuner i landet som har bättre företagsklimat också är bättre på att hålla ned arbetslösheten. De nya jobb som företagarna i dessa kommuner skapar gynnar i synnerhet personer med ursprung i andra delar av världen.

Invandrarnas egna företagande spelar en viktig roll. Många personer med utländsk ursprung satsar på att driva eget. Dessa företag, som ofta är små, startas inte sällan eftersom alternativet är arbetslöshet. Trots det lyckas företagarna med tiden nå framgång och skapa arbetstillfällen också för andra. Samtidigt är de krångliga regelverk som upplevs som problematiska av inhemska företagare extra svåra för utrikesfödda företagare att klara. Smartare och enklare regelverk är därför ett steg mot bättre integration. Men trots att utmaningen att skapa nya jobb är så akut verkar inte politikerna för förbättring. Är det inte dags att agera?

Nima Sanandaji och Leif Svensson

Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons