Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ett problem att vara kvinna i Norrland

/

Annons

För en tid sedan frågade en vän som bor i Stockholm mig om det är ett problem att vara moderat i Norrland. Jag svarade henne att det inte är ett problem över huvud taget men att det däremot är ett problem att vara kvinna i Norrland – med de gamla könsroller som är starkare befästa här. Alla som bor i det här länet bär ett ansvar för vilket samhällsklimat vi vill ha. Om vi inte vill att unga kvinnor ska fly härifrån behöver vi ta ordentliga krafttag för att bryta den kultur som håller tillbaka hälften av vår befolkning.

När jag sa att Sollefteå sjukhus bör läggas ner fick jag motta mordhot, nedlåtande kommentarer om mitt utseende och min ålder, sexistiska kommentarer och allmänt ramaskri. Efter att ha skrivit en motion om att Sundsvall ska bli Västernorrlands residensstad fick jag kommentarer om att jag borde hoppa från ett torn och åter igen gjordes alla möjliga utläggningar om hur gammal jag är och hur jag ser ut.

När Magnus Sjödin, före detta moderat kommunstyrelseordförande i Sundsvall, sa att Sollefteå sjukhus bör läggas ner blev det ingen sexism eller osakliga kommentarer om utseende. När Niklas Säwén, socialdemokratisk kommunpolitiker i Sundsvall skrev en motion om att Sundsvall ska bli ny residensstad blev det inget ramaskri, diskussion om hans ålder eller arga ledarsidor.

Susanne Sjöstedt skrev en ledare på allehanda.se där hon kallar mig för ”de ogenomtänkta populistiska utspelens drottning”. Varför?

För att jag tycker att det är orimligt att ett så litet län som Västernorrland med Sveriges sämsta landstingsekonomi ska ha tre akutsjukhus?

Eller för att jag tycker att den största kommunen i länet ska vara residensstad?

Jag tror inte att det riktigt är så enkelt. Det sticker i ögonen och provocerar att en kvinna går utanför ramarna och uttalar sig i kontroversiella frågor. Eftersom det är normbrytande. Jag beskyller inte Susanne för att ha satt den normen i samhället men hon bär ett ansvar precis som alla andra att rannsaka sig själv och varför så starka reaktioner väcks vissa gånger och andra inte.

När frågan lyfts varför så många unga kvinnor flyr Norrland blir det ofta väldigt tyst. Eller så bortförklaras det med att det är helt naturligt att unga människor vill iväg och upptäcka världen. Jag kan tala om direkt varför så många unga kvinnor flyttar härifrån: Det finns en högre grad av sexism, tjockare glastak och mer allmänt taskig kvinnosyn i Norrland. Jag som är verksam både i Stockholm och Norrland har sett skillnaden och det är verkligen som natt och dag. Jämställdhetsproblem finns i hela samhället men ingenstans är det så tydligt som här.

Om någon vill hävda att hatet inte alls har att göra med att jag är kvinna utan att det beror på att jag gör dumma uttalanden så kan jag upplysa om att det här problemet uppstod långt innan jag pratat om sjukhus eller residens. ”Vad bra att du är i politiken så det finns något trevligt att titta på. Sexism och kommentarer som rör hur jag ser ut har varit mer frekventa än kommentarer om vad jag presterar. Ett ifrågasättande av min ålder har också varit med på ett sätt jag aldrig sett drabba någon manlig politiker född samma år som mig.

Jag är helt övertygad om att om jag hette Erik Nilsson så hade jag inte varit ett lika hett samtalsämne vid människors middagsbord och det hade inte blåst lika starkt kring mig. Året är 2015 och det är dags att vi på allvar bryter gamla normer och sunkiga värderingar. Annars försvinner Västernorrland från kartan.

Elin Nilsson (M)

Kommunpolitiker i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons