Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är feminism som betyder någonting på riktigt

Annons

Lars Persson (FP) skriver i Dagbladet den 16 augusti att det är oacceptabelt att en kvinna i genomsnitt tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än en man och jag inte mer än att hålla med.

Vi är dock, föga förvånande, inte överens om hur vi får bukt med den ojämställda arbetsmarknaden. Folkpartiet vill satsa ännu mer på en reform som är anpassad efter cispersoner* som lever i heterosexuella parrelationer, nämligen jämställdhetsbonusen. Jämställdhetsbonusen är en skattefri ersättning som betalas ut till till två personer som har gemensam vårdnad för ett barn. Alltså en reform som, förutom att den ser förbi HBT-personer, inte på något sätt gynnar ensamstående mammor, som är en grupp där andelen fattiga ökat mer än i någon annan hushållstyp. Som grädden på moset är det, enligt en utvärdering Försäkringskassan gjort, bara fyra procent av föräldrarna som har påverkats av jämställdhetsbonusen när de delat upp föräldradagarna mellan sig.

Det är varken feminism med eller utan socialism.

Lars Persson (FP) skriver också att Folkpartiet vill öronmärka en månad till åt vardera förälder i föräldraförsäkringen. Bra, men varför så lite? Miljöpartiet ­skulle vilja se en tredelad föräldraförsäkring där två tredjedelar är öronmärkta till två vårdnadshavare och att den tredje delen antingen kan delas mellan vårdnadshavarna eller gå till en annan anhörig. Något som gör att stjärnfamiljer med fler än två föräldrar också får rätt till betald föräldraledighet.

Det är feminism som betyder någonting på riktigt.

*Cisperson = En person vars juridiska kön, biologiska kön, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Till exempel en person som definierar sig själv som kvinna och är folkbokförd som kvinna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons