Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är Migrationsverket som har ansvaret

Annons

Replik på "Human asylprocess en bristvara", ST 1 juli.

Ali Qadiri – jag ber om ursäkt!

Jag uttryckte mig slarvigt när jag sa att du saknar verklighetsuppfattning. Vad jag menade var att i det här fallet, angående ditt uttalande om Migrationsverkets rättssäkerhet, så saknar du verklighetsuppfattning. Det är inte bara jag som är av den åsikten att migrationsprocessen är rättsosäker, det är massor av andra som håller med – advokater, gränspoliser, före detta utredare vid Migrationsverket, personer som fått och inte fått uppehållstillstånd, professor i religionshistoria, asylkommittéerna i landet, och inte minst FN och många andra organisationer och föreningar.

Varför jag är så pass hård i mitt omdöme om Migrationsverkets rättssäkerhet beror på den verkan den får. Hur många personer man skickat tillbaka som utsatts för förföljelse, förtryck, tortyr, och hur många som dödats, vet nog ingen. Men det är många. Tyvärr gör man ingen uppföljning eller har någon som helst kontroll av det, och det är också anmärkningsvärt. Det borde vara så att det är viktigt för verksamheten och processen att veta hur många av dem man skickar tillbaka som det går verkligen illa för.

Helt klart är att bland dem man utvisar finns människor man skickar direkt i döden. Vem har ansvaret för det?

Jag håller med dig om att Sverige har en bättre asylprocess än vissa andra länder, men jag håller inte med om att den är rättssäker och bra för det. Det finns ingen rättssäkerhet i den svenska asylprocessen, trots att den är bättre än i vissa andra länder.

Du väljer att kalla den tjänsteman jag kallat för utredare för handläggare. Byt till vilken benämning du vill, faktum kvarstår, det är en ansvarig utredare/handläggare som avgör ärendet, även om du kallar den för erfaren beslutsfattare.

I en utredning gjord av UNCHR anmärker man att erfarenheten är väldigt låg hos många handläggare. Där skriver man att många har låg/mycket låg kunskap om de olika länder som man handhar. Dessutom påpekar man att den undersökandeplikt som Migrationsverket har ofta försummas. Man ska alltså undersöka fakta så långt det går, men nästan alltid undersöker man ingenting.

Du påstår att jag gör narr av hela rättssystemet. Jag kritiserar det rättssystem som Migrationsverket ansvarar för, därför att det inte existerar någon rättssäkerhet i det. Du skriver själv att det är en beslutsfattare som avgör ärendet, och det i en rättsprocess där man dessutom har omvänd bevisföring. Det är en ganska solid grund för en total rättsosäkerhet.

Du skriver också att jag på ett fördomsfullt sätt nedvärderar advokatkåren och tolkarna. Jag gav exempel på den risk som finns att man faktiskt kan få en av de advokater som inte bryr sig särskilt mycket om annat än sitt arvode, och jag pekade på risken att man mycket väl kan få en tolk med en helt annan tro, och en helt annan politisk övertygelse än man själv har.

Det finns många advokater som är väldigt bra, men fakta är att det finns många som är under all kritik, och som bara är intresserade av sitt arvode. Jag har träffat på många, och man behöver bara ringa närmaste asylkommitté så kan man få ännu fler exempel på dåliga advokater.

Detsamma gäller tolkar. Det finns väldigt bra tolkar, men det finns också de som inte borde få tolka. Man borde hos Migrationsverket alltid kontrollera: Vad har tolken för tro i jämförelse med den asylsökande? Vad har tolken för politisk övertygelse i jämförelse med den asylsökande? Två enkla frågor som bättre skulle säkerställa att den tolk man får är opartisk.

Du tycker att jag lägger för mycket fokus på myndigheten, det är sant. Det gör jag eftersom den har ansvaret. Men jag skriver också att regeringen säkert var väl medveten om hur riktlinjer och regelverk konstruerades. Naturligtvis är det ytterst en politisk fråga. Och jag fortsätter att hävda, migrationsprocessen är totalt rättsosäker. Och ser inte du det, saknar du i det fallet, verklighetsuppfattning.

Jan Peder Forsberg

Integrations och kulturarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons