Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om inlandets överlevnad

/
  • Om inlandet ska överleva måste Sollefteå få ha kvar sitt akutsjukhus, hävdar Paul Gerdin bestämt.

Annons

Akutsjukhusets vara eller inte vara i Sollefteå engagerar inte enbart Sollefteåborna, det engagerar hela länet. Sett ur vårdperspektivet verkar - glädjande nog - de allra flesta Ångermanlänningars mening vara att det finns ett stort behov av ett akutsjukhus i Sollefteå och att det därmed skall bevaras.

Att upprätthålla en godtagbar, bra, likvärdig och trygg vård för alla i länet oavsett om man bor i Sundsvall, Kramfors, Sollefteå eller Junsele är naturligtvis det grundläggande nu när beslut i etableringsfrågan närmar sig.

Men för Sollefteå och Inlandet är det en mycket större och mer komplex fråga. Det är i grund och botten en fråga om överlevnad.

Försvinner akutsjukhuset kommer möjligheterna till en positiv utveckling i stort sett helt att försvinna i ett slag. Utvecklingen av företag, små som stora, handeln, hotell, utbildning med mera kommer på ett dramatiskt sätt att stagnera. Det är tyvärr den bittra sanningen.

Jag har själv varit anställd i ett av de större företagen och även i ett medelstort företag i kommunen och även drivit ett mindre konsultföretag, så jag vet vikten av ett akutsjukhus ur alla perspektiv. Man brukar tala om viktiga ”pusselbitar och hörnstenar” inte minst när det gäller utveckling.

Sollefteå akutsjukhus är inte bara en viktig pusselbit, det är en fundamental och oerhörd viktig hörnsten för utvecklingen i denna del av länet. Vad jag kan förstå finns en tydlig övergripande politisk vilja att ”Hela länet skall leva”. Av den anledningen är akutsjukhusfrågan inte enbart en fråga för landstingspolitikerna och dess topptjänstemän, det är en fråga för alla – Kommuner, länsstyrelse, Staten, företag och innevånarna med flera.

Helheten måste belysas - man får helt enkelt inte fatta ett beslut som i ett slag raserar Inlandets behov av vård och utveckling - inte minst måste detta beaktas i den konsekvensanalys som förhoppningsvis nu är på gång.

Paul Gerdin

Läns-, Inlands- och Sollefteåbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons