Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du kan bli din egen el-leverantör

/
  • Skribenten råder oss att byta till en ansvarstagande el-­leverantör.

Annons

Klimatmötet i Lima har aktualiserat energi­frågan. Det gäller att bli av med både fossila bränslen och kärnkraft. För den medvetne el-konsu­menten finns flera alternativa vägar.

Det mest radikala är att sluta använda el-energi överhuvudtaget. Det är inte ett lätt val, eller kanske inte ens ett val att rekommendera då vårt samhälle många gånger förutsätter tillgång till elektriska apparater som till exempel datorer och mobiler för att kommunicera med resten av världen.

Alla kan dock byta till en ansvarstagande el-leverantör. Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval ger en el fri från både fossilt bränsle och kärnkraft. Det ger tydliga signaler till branschen och visar vad vi kunder vill ha – en energi som är schysst både mot klimatet och miljön. Lika viktigt är att det drar undan pengar från de elbolag som sysslar med både förnybar energi och fossil- och/eller kärnkraft. På så sätt kan de inte använda överskotten från den förnybara energin till att täcka kärnkraftens underskott. Det gör kärnkraftens kostnader mer synliga och ger aktieägarna incitament för att dra sig ur.

Kom ihåg att en del av de stora bolagen som Eon försöker ”gömma ful-elen” ­genom att starta dotterbolag som håller på med förnybar energi. Gå inte på den finten! Andra som Fortum stödjer aktivt kärnkraft­utbyggnaden i våra grannländer.

Välj hellre ett mindre el-bolag som inte har sådana kopplingar alls.

Den som har möjlighet kan gå ett steg till och aktivt hjälpa till i omställningen till förnybar energi. Genom att själv bli el-producent, med till exempel solceller eller vindsnurror, kan man i första hand minska den köpta elen och i andra hand komma överens med sin elleverantör om att få betalt för överskotts-elen. Här krävs det att du kontaktar ditt elbolag och kollar att de gör sådana överenskommelser. Flertalet el­bolag gör det, men de kan ha väldigt olika villkor.

Eftersom det här är en ­insändare och inte en reklam­plats så kan jag bara ge dig rådet att söka på ­internet. Sök på leverera egen el så hittar du både goda råd från Energimyndigheten och olika elbolag som är positiva till aktiva kunder som hjälper till att stabilisera elförsörjningen i nätet. De dagar du använder mindre el än du producerar så är det enda som behövs en el-mätare som är anpassad för att mäta åt bägge hållen. Nätägaren är skyldig att sätta in en sådan om du begär det. Men du får inte producera mer el än vad du gör av med på årsbasis.

Eftersom de stora energibolagen inte själva är intresserade av att öppna upp för småskalig energiproduktion krävs det politiska beslut och lagkrav för att det ska bli riktigt bra villkor. Tills dess måste vi visa både politikerna och bolagen vad vi kunder anser. Glöm nu inte att byta el­bolag innan nyår.

Gott nytt år!

Petra Modée

vice ordförande Folkkampanjen mot Kärnkraft–Kärnvapen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons