Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elproduktion som börjat i fel ände

/
  • Arbetar Charlotte Unger för en konsumentorganisation eller representerar hon en organisation av företag med en målsättning för sund ekonomisk företagsamhet? frågar skribenten.

Annons

Charlotte Unger skriver att vindkraften i Västernorrland är en viktig del för energiomställningen inom EU från kol, olja och gas till förnyelsebar produktion. Vindkraftproduktionen i Västernorrland leder till minskade klimatutsläpp och bidrar till att pressa ned energipriset för svenska konsumenter.

Hon svänger sig med procentsatser hit och dit och skriver att 72 vindkraftverk i Västernorrland producerar en total effekt om 141 megawatt. Det vore betydligt intressantare att få veta energiproduktionen mätt i kilowattimmar, den sort som el mäts i och som konsumenter betalar för.

Den produktionen ställd mot den installerade effekten 141 megawatt ger en siffra på hur effektiv vindkraftsproduktionen är. Jag antar att fullasttiden för vindsnurrorna är lägre än 25 procent, det vill säga ett mycket dyrt sätt att producera elenergi jämfört med till exempel vattenkraft där motsvarande siffra ligger över 80 procent. Dessutom är produktionen mycket ojämn, snurrorna går ju bara när det blåser och beräknad livslängd är väldigt kort.

Om all vindkraftsproducerad el i Sverige kunde levereras till Europa så skulle ... Men det går ju inte då överföringskablar saknas. Man har således börjat i fel ände. Är det verkligen en bra lösning för Sverige att med hjälp av skattemedel producera billig el i Västernorrland och övriga Norrland för att sedan transportera den till EU och där finna konsumenterna? Norrland var nettoexportör av el redan före vindkraftens intåg. Det blir minst tio procent i överföringsförluster som enbart går upp i värme i vårt elnät.

Varför byggs inte vindkraftverken nära stora befolknings- och industricentra med hög elkonsumtion? Man får då minimerade överföringsförluster och elkonsumenterna kan se och känna delaktighet i hur man tar tillvara vindkraften och producerar elenergi på bästa och effektivaste sätt. Energieffektivisering är ju dagens honnörsord så drömscenariot måste ju vara att fylla hela Mälaren och Vänern med vindsnurror där varje närboende svensk konsument kan vara en liten delägare.

Slutligen kommer frågan om Unger arbetar för en konsumentorganisation eller representerar en organisation av företag med en målsättning för sund ekonomisk företagsamhet?

Arne Forsell, Njurunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons