Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En giftfri vardag är vårt mål

Annons

Centerpartiet jobbar hårt för en giftfri kommun, ett giftfritt Sverige och en giftfri värld. Den miljö vi vistas i ska vara fri från gifter och den mat vi stoppar i oss ska vara säker att äta.

Vi människor exponeras för en mängd gifter i vår vardag, och oftast utan att vi vet om det. Att barnen drabbas är extra obehagligt. Det vill Centerpartiet ändra på, lokalt såväl som i övriga landet och på EU-nivå.

Ett första steg här i Sundsvall är att göra en kartläggning över var alla dessa gifter finns i vår kommun, att exempelvis på varenda förskola inventera förekomsten av gifterna för att därefter sätta in vassa åtgärder för att få bort dessa! Vi tycker därtill att Sundsvalls kommun ska anta lokala miljömål om att kommunen ska vara giftfri, samt ställa krav på giftfria produkter vid upphandling.

På riksnivå tar man också frågan på största allvar. Propositionen ”På väg mot en giftfri vardag”, samt den utformade handlingsplanen för en giftfri vardag, visar det. Centerpartiet har också sett till att två miljarder kronor har satsats på att förbättra havsmiljön. Vi kan nu se att de svenska utsläppen av fosfor och kväve minskat i alla våra havsområden. Många av de giftiga ämnena vi utsätts för kommer dessutom inte från Sverige, utan från andra länder. Därför är en av de viktigaste frågorna, för Centerpartiet i EU, kampen mot farliga kemikalier.

Alla dessa insatser leder mot vårt mål – en giftfri vardag! Till en värld där vi kan lita på att våra livsmedel är säkra, att textilier vi köper in inte innehåller antimögelmedlet dimetylfumarat, att barnleksaker inte innehåller bisfenol A, att tandborsten vi stoppar i munnen inte innehåller giftiga kemikalier, att vattnet vi dricker är säkert, att soffan vi vilar i inte innehåller farliga ämnen och att vi i kommunens verksamheter inte vistas i en miljö där golvmattan innehåller gifter.

Centerpartiet har redan bidragit mycket i detta arbete och vi kämpar vidare för att få till stånd landöverskridande överenskommelser och kloka lokala beslut – för en giftfri vardag!

Erik Thunström

Centerpartiet Sundsvall

Nr 6 på kommunfullmäktigelistan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons