Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rädsla för avvikande åsikter

/
  • Sverigedemokraterna fick över 800 000 röster i valet till riksdagen. På bilden SD:s partiledare Jimmie Åkesson på partiets valvaka.

Annons

I Sverige har vi fria demokratiska val. ”Allas röster är lika mycket värda” enligt Valmyndigheten. Valresultatet är folkets vilja och ska respekteras. Därför bevakar svenska observatörer ofta detta i andra länder, nu kan man ägna sig åt den saken här.

2014 års valresultat var tydligt styrt av media och opinionsinstitut. Kritiken kommer från flera håll, lyssna på radioprogrammet Medierna i P1. Propagandan var tydlig varje dag. Gör din plikt och rösta, väljer du fel parti (SD) är du ”dum – lågutbildad – inskränkt”. Och så främsta käpphästen ”rädsla”. Inskränkthet och rädsla för de som tycker annorlunda tycker jag däremot är uttalat bland medias företrädare. Och även politiker då de inte vågar annat av ”rädsla” för att bli hängda i media.

”Rädsla” är något som spritt sig som en löpeld i det svenska samhället. Kritik mot invandringspolitik fick överhuvudtaget inte förekomma. Den som vågade ens skrapa på ytan blev raskt påhoppad av hela mediedrevet. Kort sagt vi fick en valrörelse där den ”tredje statsmakten” (media) verkligen gick in hårt för att tvinga oss rösta som de ville. Osmakligt nog fanns det 13 procent av befolkningen som vägrade lyda vilket nu leder till nästa tvångsmetod, att förmå övriga sju partier att samarbeta över blockgränserna. SD ska göras maktlösa och på så vis negligerar man 13 procent av väljarkåren och förpassar dem till sopkorgen. Sålunda är inte ”allas röster lika mycket värda” utan bara de av etablissemanget på förhand godkända.

Bakom detta står ”tredje statsmakten” som sig säger sig värna demokrati, åsiktsfrihet, fria val och så vidare men det de verkligen värnar är ”rädslan” i vårt samhälle. Över 800 000 svenskars röster i valet är faktiskt totalt värdelösa för de har inte fogat sig i samhällets digra motpropaganda. SD är ett populistiskt parti säger övriga partiföreträdare, vad kallar man de som slaviskt böjer sig för medias agenda och lydigt rapar samma åsikter? Somliga så ivriga att de totalt glömde bort att föra fram sitt eget partis agenda (MP).

Därmed lägger man samtidigt locket på, för en fråga som engagerar många. I första hand 714 000 som valde SD, men siffran är högre då undersökningar indikerar betydligt högre siffror som är kritiska till dagens invandringspolitik. Tror man att detta har att göra med rädsla eller rasism, då har man skygglapparna på ordentligt för de problem som faktiskt finns.

Ingen vågar ha en åsikt öppet. En tydlig ”rädsla” för avvikande åsikter är vad som värnas hårdast i Sverige. Bland medias företrädare och politiker, i det senare fallet inget annat än populism.

Att lyssna på allas åsikter och föra demokratiska debatter måste bli något som står högt på agendan i Sverige igen. Ingen kan aspirera på att ha de exakt rätta åsikterna, alla kan lära från alla och den sandlåda som nu brett ut sig över vårt land borde snarast sopas ihop. Det är inte ”tredje statsmakten” som blivit tilldelade makten från folket. Utan vi har tänkt oss de partier vi röstade på i vårt fria demokratiska val. Och allas valröst ska respekteras.

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons