Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En satsning på en likvärdig undervisning

/

Annons

Miljöpartiet i Sundsvall vill att alla barn, oavsett behov ska ha rätt att lyckas och utvecklas i skolan. De kommuner som tar emot asylsökande elever behöver få ett utökat ekonomiskt stöd för att bättre kunna tillgodose elevernas behov.

Därför välkomnar vi regeringens budgetproposition i vilken man förstärker nyanlända elevers möjlighet till en likvärdig undervisning. Den del av schablonersättningen som avsätts till kommunerna för asylsökande barns skolgång höjs med 50 procent, vilket möjliggör att barnen får en rättvis chans till tidiga stödinsatser.

Huvudmännen kan själva disponera ersättningen utefter behov till att användas i introduktion inom grundskola, gymnasieskola, förskola eller fritidshem. Satsningen är enligt förslag tänkt att inledningsvis tillföra 393 miljoner kronor för år 2016, följt av satsningar på 291, 243 och 224 miljoner under nästkommande tre år.

Det är en utomordentlig åtgärd då det svenska samhället i dag har omfattande utmaningar inom såväl skolområdet, som i integrationen av nyanlända. Satsningar inom integrationsområdet står inte i motsättning till andra välfärdssatsningar. En god integrationspolitik gynnar samhället. Det handlar om en investering i framtiden och i samhällsnyttig verksamhet.

Magnus Bylund (MP)

Ledamot i nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Navi)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons