Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Endast det enkla är användbart

/
  • Datorer kan förenkla tillvaron men ibland händer det motsatta.

Annons

I datorernas värld finns det användare som inte kan hantera datorn så pass bra, så att man kan göra det lättare för dem i deras vardag. Det läggs ner massor med tid och pengar till att göra saker effektivare och lättare, men sanningen är den att det blir precis tvärtom. Anledningen är att det sitter tekniknissar som har teknisk kunskap men inte har kontakt med användarna. Om jag hade ett företag som arbetade med att tekniskt göra det lättare för exempelvis pensionärer, så skulle jag fråga dessa om hur de vill ha det.

Kan det vara svårt?

Att sitta i en telefon till kommunala och statliga verk, med den syntetiska röst som tar emot uppringaren, är enormt frustrerande. De alternativ som läses upp är svåra att hinna med, och svåra att förstå eftersom alternativen inte är heltäckande för mitt ärende. Varför inte ändra på inledningsfrasen och meddela kort och gott att om du inte gör något val så kopplas du till en kundmottagare. Vill du däremot orientera dig fram själv, så tryck 1. Kan det vara svårt?

En adressändring borde varje datoranvändare kunna göra själv. Icke sa Nicke, det behövs kunskap. Du måste kunna din lägenhetsnummer som är registrerat hos Lantmäteriverket i Gävle. Därefter måste du kunna skriva in din fastighetsbeteckning.

I det fallet är det oklart var den står och vad den heter. Varför inte beskriva ett exempel på hur ett lägenhetsnummer ser ut, 4 siffror, och hur en fastighetsbeteckning kan vara formulerad? Kan det vara svårt?

Om du ska hantera pengar att överföra mellan exempelvis två banker, så måste du veta skillnaden på bankkonto och privatkonto! Jag har ett bankkonto privat, är inte detta ett privatkonto?

Kan det vara svårt att bestämma sig?

Vi möts dagligen med att försöka tyda vad dessa tekniskt duktiga tekniknissar har hittat på, och det dränerar dig på energi. Måste det vara så?

BN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons