Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel ekvation om öppna landskap

/

Annons

Våra mjölkbönder lider. Varför?

Endast cirka 30 procent av den levererade mängden mjölk till våra mejerier blir till konsumtionsmjölk. Resterande, cirka 70 procent förädlas sedan till ost, smör, grädde och så vidare. Vad sker? Våra livsmedelsdrakar Ica, Coop med flera importerar ost från Tyskland, Österrike och Holland. Osten placeras i diskarna med svenska namn som Hushållsost, Gårdsost, Ockelbo, Klöver, med ett lägre lockande pris. Den svenskproducerade osten blir då "nobbad". Likaså smör och mjölk från Finland, någon krona billigare, det lockar.

Konsumenter: Då ni gör era inköp, vänd på varan och konstatera vart i världen den är producerad. Gå inte på bluffen med svenska namn. Samma gäller våra köp av fläsk och kött där Danmark och Irland ofta är leverantören.

Kontentan: Om vi skärper oss, så slipper vi bli lurade att köpa importerad mat. Påföljden skulle då bli att de svenskproducerade varorna ökar i försäljning och därmed borde priset för dessa bli lägre.

Många menar att vår regering ska ställa upp och rädda svensk mjölkproduktion. Okej, kanske justera vissa skatter på bland annat importerade fodermedel. Men i övrigt?

Nej, det är vi konsumenter som ska tänka oss för då vi glatt köper det billigaste varorna som erbjuds.

Öppna landskap får vi dessutom om mjölkbönderna kan få fortsätta att driva sina gårdar. Även arbetstillfällena ökar markant. Vi kan läsa att det slutar en bonde i veckan, minst, på grund av vårt oförstånd.

Öppna landskap kan inte importeras. Skärpning nu!

Larseric i Sundsbruk  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons