Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkla jobb är lika med vardagsjobb

Annons

Replik på ”Vad menas med enkla jobb?”, ST 7 juli.

Fler vardagsjobb. Fler jobbmöjligheter snabbare, särskilt för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden i dag. Låt mig tydliggöra vad det handlar om. Vad menas med enkla jobb – vardagsjobb?

För företag i tillväxtens olika faser kan efterfrågan öka på fler enkla jobb – vardagsjobb. Om fler medarbetare avlastas genom att enklare sysslor utförs av andra blir den samlade effektiviteten och produktiviteten högre. Det kan också handla om nya former av service som kan utöka erbjudandet till företagens kunder.

För privatpersoner i livets olika faser behöver vi olika typer av stöd. Som småbarnsföräldrar är efterfrågan på avlastning i form av matlagning, tvättning, strykning, barnpassning och läxläsning kanske som störst. Men när ryggen börjar krångla eller tiden inte räcker till blir kanske trädgårdsskötsel och leveranser av mat hem viktigare. Som äldre kan vi behöva sällskap för att göra inköp eller att komma ut i naturen.

Hur ska fler vardagsjobb bli verklighet? Låt mig ge några exempel:

Utveckla rut-reformen. Taket bör justeras uppåt och de tjänster som omfattas av rut behöver bli fler. Då kommer efterfrågan att öka och fler gå från arbetslöshet till sysselsättning.

Reformera träffsäkert. För företagen beror efterfrågan på vardagsjobb på kostnaden men också risken. Träffsäkra reformer med syftet att minska kostnaden för att anlita personer som saknar kunskap och erfarenhet behöver göras.

Öka lönespridningen. Sverige har höga ingångslöner och minst lönespridning inom hela OECD. En följd av allt detta är att andelen enkla jobb – vardagsjobb – är lägst i EU. Bristen på vardagsjobb drabbar särskilt unga och flyktinginvandrare som har kort eller ingen utbildning.

Sverige är i stort behov av en politik för fler arbeten. Vi behöver satsa på högkvalificerade jobb men också sådana som inte kräver stora förkunskaper eller erfarenhet. Vi behöver fler vardagsjobb.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons