Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett landsting i akut kris

Annons

I nuvarande form är landstinget i Västernorrland inne i en accelererande ekonomisk kris och kommer om något år nå en fullständig ekonomisk kollaps med underskott i miljardklassen. Om landstinget varit ett privat företag hade konkursen redan varit ett faktum.

Man försöker nu få ett tillfälligt andrum genom att höja skatten med 80 öre, vilket innebär att länet och dess kommuner kommer få ett av landets högsta skatter. Nackdelarna för länet, privatpersoner och företagandet blir flera.

För de flesta är det helt uppenbart – den enda lösningen är att ett sjukhus avvecklas. I Jämtland har man ett sjukhus och cirka 125 000 innevånare – ofta med långa avstånd. I Västernorrland har vi tre sjukhus för cirka 235 000 innevånare, även ett närliggande universitetssjukhus i Umeå. Enligt en färsk utredning bör ett akutsjukhus idag ha ett upptagningsområde som motsvarar 200 000-400 000 innevånare. Siffrorna talar för sig själva.

Färre sjukhus ger säkrare operationer, via större volymer som ger läkarna mer rutin och dito för övrig vård. Det märkliga är att våra politiker är fullt medvetna om det akuta läget – men de gör ändå inget. Varför har vi politiker för kan man undra?

Lavi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons