Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort misstag att attackera naturen

Annons

För drygt 100 år sedan lärde vi oss att utnyttja oljan. Den hade bildats under många miljoner år. Vi förbrukar enorma mängder energi och ökningen fortsätter. I desperation, vinstsyfte och karriärambitioner är nu jakten på ersättning hejdlös populistisk och dåligt genomtänkt.

Koldioxidhalten har ökat från 320 ppm 1960 till 400 ppm. Detta är enligt de flesta insatta synnerligen förödande för jordens klimat. Det stora misstaget man gör är att attackera naturen med bland annat vattendammar, vindkraftverk och skogsavverkning. För det första så räcker inte den årliga energiproduktionen för att ersätta olja och kol. För det andra så ger denna attack ökade utsläpp av koldioxid, tvärtom vad önsketänkare drömmer om.

Vi springer åt fel håll. Man påstår att det ger arbetstillfällen och att folk flyttar in. Att omsätta dessa enorma mängder material då vi bygger vägar, ledningsgator, fundament, tar skog och så vidare ger i sig svaret på hur våldsamma ingreppen blir. Hela naturens yta blir våldtagen. De som stannar kvar är de som värderar pengar mer än livsmiljö. Djuren dödas eller flyr. Det är också obegripligt att man dessutom har som primärt mål att upphöra med all kärnenergiutveckling. För den insatte som gör en inventering av jordens energibehov och vad som står tillbuds finns inget alternativ. Det finns en uppenbar risk att klimatet ändras snabbare och snabbare men det tycks betyda mindre än risken för en kärnkraftsolycka.

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons