Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort misstag att lägga ner länskommunikationscentraler

/
  • Polisarbetet i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten ska i framtiden ledas från Umeå. På bilden ses länskommunikationscentralen i Sundsvall.

Annons

Jag har under flera åt arbetat som operatör på en av polisens länskommunikationscentraler (LKC) i norra Sverige. Det beslut som polismyndigheten nu har tagit, att lägga ner samtliga LKC:n för att i stället ha sju stycken regionledningscentralen (RLC) är enligt min mening ett stort misstag. Om vi koncentrerar oss på Norrland, eller Region Nord som det heter inom polisen:

Region Nord består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, cirka 50 procent av Sveriges yta. Det minutoperativa polisarbetet ska ledas ifrån Region Nords RLC som kommer att ligga i Umeå. Det betyder att de övriga länen i Region Nord förlorar sina LKC:n.

Vän av ordning frågar sig givetvis varför. Den förklaring som presenteras officiellt är att den svenska polisen ska få en enhetlig styrning över landet. Det låter givetvis väldigt klokt. Samtidigt ska den nya polismyndigheten komma närmare medborgarna.

Men vad betyder egentligen enhetlig styrning? Min stora farhåga är att större centraler innebär en kraftig större arbetsbelastning. Vilket drabbar tre led. Personalen i RLC får arbeta i en extremt stressig och påfrestande miljö (detta är vi redan vana vid), vilket kan leda till sjukskrivningar och liknande samt högre personalomsättning. Vilket även kommer att påverka kvaliteten i centralens arbete. Det andra ledet är den polispersonalen RLC ska serva. Det kommer leda till långa väntetider både gällande radioanrop samt telefonsamtal. Det tredje ledet som drabbas är allmänheten, de som behöver vår hjälp. Även de kommer att drabbas av längre svarstider i telefon och sämre service på grund av den höga arbetsbelastningen. Av alla de år jag har arbetat, av alla de samtal jag har haft med personer som ringt polisen och varit livrädda, chockade eller skadade är det en sak jag kan plocka ut som den största framgången, min lokalkännedom. Den bidrar till ett snabbt och effektivt polisarbete vilket har lett till att den som ringt in fått hjälp snabbt.

Man kan även resonera om effektiviteten i den här ledningsmiljön. Några räkneexempel: Umeå–Sveg 50 mil. Umeå–Kiruna 60 mil. Stockholm–Malmö 60 mil.

Antag att en operatör i Stockholm leder polisverksamhet i Malmö, eller varför inte tvärtom. Någon ringer 112 i Stockholm och hamnar hos polisen i Malmö. Ett sådant scenario skulle för många vara otänkbart, ohållbart och skulle det ens accepteras? Men i Norrland är det i maj 2016 ett faktum.

Det finns ett beslut taget ifrån Nationella operativa avdelningen (NOA, gamla RPS) att RLC Nord ska driftsättas i maj 2016. Något som verkar helt vansinnigt. Det saknas personal (cirka 50 operatörer), det saknas teknik och det saknas kompetent ledning. Någon lösning på dessa problem har inte presenterats för oss i dagsläget.

Någonting som också verkar ha gått hela den nya polismyndigheten förbi är det unika koncept som sedan 2009 finns i Östersund. Där är polisen, åklagarna, tullen, SOS Alarm, räddningstjänsten och sjukvårdsrådgivningen samlokaliserade i samma byggnad. Polisens ledningscentral ligger vägg i vägg med SOS Alarm. Detta är unikt i Sverige och Europa. Det skapar otroliga fördelar vid kriser i samhället och gemensamma ledningsutrymmen för flera aktörer vid svårare samhällspåfrestningar. Vad som händer med detta koncept när det tappar LKC (polisens ledning) är höjt i dunkel. Beslutsfattarna på nationell nivå verkar inte alls uppmärksamma detta, vilket känns väldigt märkligt. I stället väljer de att köra på ett koncept som har alla förutsättningar att haverera fullständigt

Radiooperatör i Region Nord, Polisområde Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons