Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s makt en icke-fråga

/
  • ”Cirka 80 procent av de beslut som fattas i riksdagen är föranledda av beslut som fattats på EU-nivå”, skriver debattörerna.

Annons

Minns ni vilket enormt fokus det var på EU inför EU-parlamentsvalet i maj? Minns ni hur politiker, proffstyckare och samhällsvetare deklarerade att EU minsann var något som berörde oss alla? Nu, tre månader senare, är det tydligen inaktuellt; hur ska man annars kunna förklara att det blivit så tyst kring EU:s roll för våra liv?

Cirka 80 procent av de beslut som fattas i riksdagen är föranledda av beslut som fattats på EU-nivå. EU:s medlemsländer har inte makt att själva besluta över vilken politik som ska föras; den makten ligger idag hos EU-kommissionen, EU:s Ministerråd, EU-parlamentet (som i och för sig inte får lägga egna lagförslag) Europeiska rådet, Europeiska Centralbanken, EU-domstolen samt EU:s revisionsrätt.

Att människorna som lever och arbetar i EU:s medlemsländer skulle få mer makt genom EU är en myt och det vet människorna om. Hos partierna som kandiderar till riksdagen tycks dock kärleken till och tron på EU vara lika spirande som någonsin förr. Den sunda skepticism som finns från folkens sida gentemot EU ignoreras av de etablerade partierna. På så sätt krattar man manegen för slipsfascisterna i Sverigedemokraterna, vilka kan vinna billiga poäng på de etablerade partiernas ovilja att se vad EU är och innebär för det stora flertalet människor.

Valrörelser i Sverige handlar om vård, skola och omsorg, det är mycket viktiga frågor, samhällspelare av rang, men vet att EU har en oerhörd makt över vilket samhällssystem som råder. Det går tyvärr inte att rösta bort den politik som EU:s grundlagar föreskriver att medlemsstaterna ska föra, men oaktat det borde EU-frågorna få större plats i valrörelserna än vad de fått hittills.

Peter Tjernberg, Kerstin Nordqvist, Gösta Åström, Armi Gustafsson.

Folkrörelsen nej till EU Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons