Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evig kamp mellan politiker och tjänstemän

/
  • Det har alltid varit en kamp mellan ledande tjänstemän och politiker när det gäller kulturen och arkitekturen i Sundsvall, menar skribenten.

Annons

Regissör Tomas Melanders hemmaplan är teatern men han nämner ingenting om detta i insändaren i ST den 3 augusti. I sin insändare nämner han en arkitekt vid namn Mats Persson. Vem är det? Melander gillar Perssons förslag om att återinföra tjänsten som stadsarkitekt, det skulle gynna Sundsvalls utveckling.

I många år har man halkat efter i jämförelse med liknande städer. En tolkning av Perssons ord är att återbesattes tjänsten skulle det gynna Sundsvall. Att stolen står ledig nu säger inte att det inte suttit någon på platsen på senare år. De som haft tjänsten har väl hoppat av eller inte motsvarat politikernas förväntningar.

Det har alltid varit en kamp mellan ledande tjänstemän och politiker. Som framgår av Melanders insändare finns det en ledande politiker Hellgren, ordförande i kulturen, som vid några tillfällen inte gillat tjänstemän på plan

Som regel i politiken och samhället i övrigt är det så att det inte är förslaget som gäller utan vem som kom med det.

Det är inte beslutet det gäller utan vem som fattat det. Kan detta i någon mån stämma in på den diskussion som säkert nu inte bara förs inom kulturen. Men tillbaka i tiden om Sundsvall och dess fina unika stenstadshus. Alla för nu fram och hyllar den dåtida stadsarkitekten Hans Schlyter som en räddare av Sundsvall.

Han var kraftfull med stor pondus och respekt vilket gjorde att han fick många ovänner, dessa kanske nu är hans vänner. Jag satt granne med Schlyter i sju år på Kyrkogatan 26, såg att många besökare var nervösa, skulle HS godkänna deras ritningar?

Små badrum med skottglugg till fönster gillande han inte, det vet jag, tack för det. Hellgren och skönhetsrådet. Han har nu motionerat i fullmäktige att ett politisk skönhetsråd borde inrättas utan tjänstemän. Rådet ska granska alla byggnader så inte så många fula byggnader som nu skett får uppföras.

Hellgren utgår ifrån att politiker har bättre smak än utbildade tjänstemän, vilken tanke. Som ett rykte eller en tanke som virvlar om kring är när den nya nämnden har sitt första sammanträde och först på dagordningen är, vilket arvode har vi när vi ska resa. Väsentliga frågor.

En gång har en hög politiker skrivit till mig; "lägg dig inte i, gammelgubbe", Än har jag tyvärr inte lytt rådet.

Bengt Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons