Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa Lindstrand förstår inte – eller vill inte förstå

/

Annons

Jag skrev i mitt förra inlägg angående Y:et att man måste se det som en tillgång och inte som en kostnad. Man måste förstå värdet och handla därefter. Lindstrand ser enbart Y:et som en onödig kostnad för kommunen. Jag tror inte att hon i sin vildaste fantasi kan tänka sig att det kan bli en internationell turistattraktion. Från den punkt där hon står är bara Y:et något onödigt och värdelöst.

Tittar man runt lite i Sverige på andra turistattraktioner, så upptäcker man att det finns många som varken är särskilt märkvärdiga eller speciella, men som ändå har dragningskraft och fungerar ypperligt som turistmagneter. Det är bara tack vare att de människor som är engagerade tror på det, arbetar målmedvetet med marknadsföring, reklam och PR.

Tycker man att något är skit, så kommer också andra att tycka det. Behandlar man något som värdelöst, så kommer också andra att behandla det som värdelöst.

Y:et har alla möjligheter att bli en stor turistmagnet. Inte minst det faktum att det är en av världens mest berömda och erkända konstnärer som skapat det. Hade det varit Picasso som skapat Y:et skulle man tänka och handla helt annorlunda. Om Ewa Lindstrand ville forska lite angående Bengt Lindströms storhet, och om hur pass känd han är ute i världen som konstnär, så skulle hon förvånas över att han faktiskt räknas in i samma skara som där Picasso befinner sig. Lindström är superkänd, erkänd och hans storhet som konstnär är obestridlig.

Nu vill hon sälja Y:et. Köparen har dock ett krav, han vill att upphovsrätten följer med vid köpet. Det kan jag förstå. Sen kan han nämligen göra precis vad han vill med Y:et. Det spelar ingen roll vad han i dag säger att han ska göra, det är i morgon som man ska vara orolig över.

Det är inte direkt någon snygg affär som erbjuds. Inte heller verkar den särskilt genomärlig. Att ens försöka tvinga av någon upphovsrätten, och genom utpressning. Det är inte direkt vad man kallar för en juste affär. Man undrar vad Lindstrand får ut av det? Ewa Lindstrands agerande är minst sagt diskutabelt, för att inte säga direkt olämpligt. Att försöka tvinga av en konstnär sin upphovsrätt är nästan att jämställa med stöld. Särskilt när det sker genom bulvan eller mellanhand.

Jan Peder Forsberg, kultur och integrationsarbetare

Svar direkt från Ewa Lindstrand:

Det verkar som om jag, på något sätt, trampat Jan Peder Forsberg på en öm tå. Det är definitivt inte min mening, men jag konstaterar att vi har olika utgångspunkter för våra resonemang. Ditt perspektiv är enbart det kulturella medan mitt är mycket större än så. I mitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Timrå så har jag ett ekonomiskt ansvar för kommunen. Det innebär i första hand att kommunens kärnverksamhet som skola, vård och omsorg måste prioriteras först. Dessutom finns det i kommunen kommunala fastigheter, gator, idrottsanläggningar, parker, bibliotek, föreningar och många andra saker som också har ett behov av ekonomiska resurser. Ur det perspektivet så är det bra om vi kan hitta en framtida finansiell lösning för Y:et!

Många minns byggnationen av Y:et med löften om att skattebetalarna inte skulle betala något. Sanningen blev en annan med en nota på dryga 12 miljoner kronor och med framtida ommålningar vart tionde år på cirka 4 miljoner kronor. Nybergs AB och kommunen har haft en dialog om ett eventuellt övertagande av Y:et under lång tid, cirka tio års tid. Ambitionen han hade var att till tioårsjubileumet år 2005 visa upp ett nymålat och vackert Y. Entreprenören vill naturligtvis använda Y:et i sin marknadsföring av företaget och det är det kommersiella syftet som Michelle Lindström säger nej till. Han riskerar alltså att bli stämd och därför har affären inte blivit gjord. Niklas Nyberg är en konstvän och har själv inhandlat väldigt många tavlor av Bengt Lindström genom årens lopp.

Du ifrågasätter mitt agerande och det får du naturligtvis göra, men mitt syfte är att skattebetalarna inte ska belastas ännu mer. Det har genom åren, funnits många goda idéer om att länet skulle ta ett gemensamt ansvar, att man ska bilda stiftelse, bolag eller annat. Det har aldrig ur denna förslagsverksamhet blivit något konkret utan Timrå kommun står här med ett Y som har stort behov av upprustning. Jag tycker det är en mycket bra lösning och ett stort ansvarstagande att Nybergs AB vill ta de framtida kostnaderna och utveckling av platsen kring Y:et.

Ewa Lindstrand, kommunstyrelsens ordförande (S) i Timrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons